Van 22 november af kunnen Amstelveners zonder toegangspas niet meer met de auto door het Oude Dorp rijden. Paaltjes, die alleen door bezitters van een ontheffing omlaag kunnen worden gemanoeuvreerd,  verhinderen dat. Wie dus op het raadhuis moet zijn, kan uit bepaalde wijken niet meer de kortste route kiezen.

Volgens de gemeente maken de verzinkbare paaltjes het gebied verkeersluw. Bewoners en ondernemers in het Oude Dorp kregen van haar een raamsticker en/of toegangspas om de paaltjes te laten zakken.

Ontheffing

Zij staan in de Dorpsstraat, aan het begin van de Stationsstraat en op het Zetveld. De maatregel is genomen ter bevordering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het Oude Dorp, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “De smalle straten in het gebied lenen zich niet voor doorgaand verkeer.”

Voor bezoekers voor wie het noodzakelijk is met de auto in het Oude Dorp te zijn, kan in overleg met de bewoner of ondernemer, waar men op bezoek gaat, een bezoekerspas geregeld worden. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk gewoon de pas van de betrokkene te gebruiken.

Facelift

Volgens de gemeente past de maatregel bij de facelift van het Oude Dorp, dat in de loop der decennia al groteneelt is verwoest, waardoor er flats kwamen. De facelift hield onder meer in dat straten gelijkvloers werden ingericht met klinkers en een volgens de gemeente ‘nostalgische uitstraling’.

De rijbaan in de Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat (van de Stationsstraat tot café Du Monde) zijn onderscheiden door twee lijnen van basaltkeien. De bestrating, lantaarnpalen, ander straatmeubilair en het groen in het Oude Dorp zijn aangepast ‘om het historische karakter een extra accent te geven’, meldt de gemeente.

Ellermeijer zegt dat Amstelveen nu een ‘vernieuwd Oude Dorp’ heeft en een gebied “met historische allure en autoluw, waar het fijn is om te wonen, werken en te verblijven”. Overigens is door bewoners tegen de maatregel geprotesteerd, de horecaondernemers waren verdeeld de gemeente vond het bezwaar ongegrond.

4 COMMENTS

 1. Je kunt in iedere stad of dorp zien of het gemeentehuis in of buiten het centrum staat waar het hoort. Gemeentehuizen zorgen namelijk goed voor zichzelf en hun directe omgeving.

  Ook in Amstelveen wordt daar voortdurend onderhoud gepleegd en verfraaid. Behalve het Amsterdamse Bos, de Poel, het Noordoeverpark en het Broersepark komt er straks nóg een park bovenop de verbrede verkeersgoot A9.

  Bezoekers van het gemeentehuis kunnen niet met de gemeentebestuurders en -ambtenaren meegenieten van de schitterende locatie en het uitzicht over De Poel, want zij worden ontvangen in een besloten ruimte zonder ramen.

  Ondertussen verloedert het verwaarloosde Stadshart zienderogen door gebrek aan onderhoud, schoonmaak, handhaving en verbetering. Het wordt tijd dat het gemeentehuis daarheen verhuist.

 2. In een incestueus sfeertje van een ons-kent-ons sluiten zowel het gemeentehuis, de horeca alsmede bewoners zich blijkbaar als wijkje grotendeels af van de rest van Amstelveen. Eng hoor.

  • Oh, wat jammer nou! Ik was net van plan om een een vorkje te gaan prikken met mijn bejaarde moeder bij Remco Snoek en een ijsje te gaan halen bij Aslanjan, maar ik kan er nu niet goed bijkomen met de auto. 😂😂

 3. Zelf heb ik dit artikel inmiddels zo’n tien keer aangeklikt om te zien of er nog reacties waren. (Dat is in de Androidversie namelijk niet te zien op de voorpagina.)

  Als de 6 à 10 andere unieke lezers dat ook een paar keer hebben gedaan, kom je al snel bij het bedrieglijke getal van 54 ‘unieke lezers’ van dit artikel.

  Dit forum verdient meer aandacht, ook van de beheerder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.