Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag (28 januari) van Sjoukje Dijkstra is er van 18 december tot 30 januari een tentoonstelling over haar bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA), in samenwerking met stichting ‘De Poolster’, die zich bezighoudt met de schaatscultuur en -historie in Nederland. Burgemeester Tjapko Poppens opent zaterdag 18 december de expositie om 14.00 uur.

De tentoonstelling van de voormalig kampioene kunstschaatsen, groeide op in Amstelveen als dochter van de huisarts Lou Dijkstra. Bij de opening kunnen wegens de beperkte capaciteit van de zaal niet teveel gasten worden toegelaten. Wie er bij wil zijn moet zich als lid van VHA aanmelden: verhistoraveen@hetnet.nl

Attributen

Op de expositie worden, behalve foto’s, ook attributen uit de privécollectie van Sjoukje Dijkstra getoond en aandacht besteed aan de winters in Amstelveen. De tentoonstelling is op zaterdag en zondagen (tot en met 30 januari) te zien tussen 14.00 en 17.00 uur.

In het verenigingsblad ‘Amstel Mare’ van de VHA verschijnt een interview met haar. Sjoukje Rosalinde Dijkstra werd in Friesland (Akkrum) geboren als dochter van de huisarts en schaatser Lou Dijkstra, die alle afstanden had gereden op de door Hitler geopende Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Zijn dochter kwam van die Spelen terug met een gouden medaille in 1964.

Haar huldiging is op een video van de huldiging van Dijkstra te zien. Sjoukje zelf groeide op in Amstelveen, waar haar vader kort na haar geboorte (in 1942) een huisartsenpraktijk begon; in 1950 probeerde hij nogmaals Nederlands Kampioenschap Schaatsen te worden.

 ADO

Hij was trouwens ook een verdienstelijk, wielrenner, zeiler en voetballer; in de laatste sport manifesteerde hij zich als keeper bij ADO Den Haag. Zijn dochter koos vooral voor het kunstschaatsen en won daarmee, voor de Olympische Spelen, al een Europese en een Wereldtitel. Zij behoorde echt bij de wereldklasse.

Kort nadat zij met goud van de Olympische Spelen terugkeerde, overleed haar vader door een noodlottig verkeersongeval bij het oversteken van een straat in Amstelveen.

Joan Haanappel

Toen zij negen jaar was, ging Sjoukje Dijkstra met de tienjarige Joan Haanappel en Annie Verlee met een vrachtvliegtuig zes weken naar Londen om te trainen bij Arnold Gerschwiler uit Zwitserland. Met haar concurrente Haanappel ontstond een levenslange vriendschap. Eerst legde zij het tegen haar af, maar later manifesteerde zij zich als een aparte klasse.  Vijfmaal werd zij Europees kampioen en in 1964 wereldkampioen.

Als tiener (14) beleefde zij al haar debuut tijdens de Olympische Winterspelen en in 1960 ging zij vandaar met zilver naar huis.  Vier jaar later bij dus met goud, als eerste Nederlander; zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en tot erelid van de Kon. Ned. Schaatsenrijders Bond.

 Holiday on Ice

Na haar loopbaan in de amateursport, was zij van 1964 tot 1972 verbonden aan Holiday on Ice. Haar vriendin Joan Haanappel stal de show bij de concurrent: Wiener Eisrevue.

Later trouwde zij met circusman en dresseur Karl Kossmayer, die overigens het circus Sjoukje Dijkstra startte, dat na enkele jaren ophield te bestaan. Met Kossmeyer kreeg zij de dochters Rosalie en Katja. Ook die begonnen met kunstrijden, maar stopten daarmee om hun carrière om het circus voorrang te geven.  Zes maal werd Dijkstra gekozen tot sportvrouw van het jaar en bij de eeuwwisseling uitgeroepen tot beste kunstrijdster van de twintigste eeuw. In 2005 reikte toenmalig voorzitter Erica Terpstra van NOC-NSF haar de Fanny Blankers-Koen Trofee uit. Zijn kreeg die samen met Anton Geesink (judo), roeier Nico Rienks en schaatser Ard Schenk, die overigens ook in Amstelveen heeft gewoond. Haar broer runde overigens lange tijd een tankstation aan de Beneluxbaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.