Een gemeentelijke onderscheiding kreeg woensdag (17 november) de in heel Amstelveen bekende clown en goochelaar Hoky Poky, wiens werkelijke naam Jan Wilhelmus is. Wegens ziekte overhandigde burgemeester Tjapko Poppens hem thuis een miniatuur bronzen replica van de Turftrapster. Die werd vergezeld door wethouder Herbert Raat  van kunst en cultuur.

Naar het oordeel van B&W heeft Hoky Poky zich decennialang verdienstelijk gemaakt voor de lokale cultuur, waarvoor de Turftrapster een onderscheiding is.

Goochelaar

De heer Wilhelmis zette zich ruim 54 jaar lang met hart en ziel in voor de Amstelveense samenleving. Vooral voor de jeugd trad hij veelvuldig op. Hij was daarnaast onder meer betrokken bij tal van vrijwilligersorganisaties en activiteiten zoals buurtvereniging Patria, Kinderland, de Sinterklaasintocht en Koningsdag.

Maar de meeste Amstelveners kennen hem als clown en goochelaar Hoky Poky. Hele generaties zijn met hem groot geworden. Hij kwam op scholen, kinderdagverblijven, verzorgingshuizen en sportverengingen en trad altijd op bij de ontvangst van Sinterklaas in Amstelveen. Ook was hij een graag geziene gast bij de G-hockeyers van hockeyvereniging Myra en Ons Tweede Thuis.

Vakman

Jan Wilhelmis, alias Hoky Poky, wordt omschreven als een vakman pur sang, een ontwapenende, speelse kinderclown, een wonderlijke tovenaar, iemand die jong en oud wist te verrassen en aan het lachen kreeg.  Om gezondheidsredenen is hij met pensioen gegaan.

Hij is de vader van de DJ en journalist Ernst-Jan Wilhelmis, die na lange tijd bij het Amstelveens Nieuwsblad te hebben gewerkt, de enige betaalde redactionele kracht van de lokale omroep RTV Amstelveen werd en nu werkzaam is voor de nieuwe omroep AAN.

De turftrapster
De turftrapster is een beeld van kunsternaar Pieter de Monchy en staat in het Oude Dorp. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw werd een miniatuur replica van de bronzen Turftrapster als onderscheiding uitgereikt aan Amstelveners die zich verdienstelijk maakten voor de gemeente. In de loop der jaren is de Turftrapster een culturele onderscheiding geworden. Die grijpt terug op de turf die lang geleden in het veengebied Nieuwer-Amstel, zoals Amstelveen tot de zestiger jaren heette, werd gestoken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.