Rond de tot 5 maart durende  tentoonstelling ‘Onderweg’ van Sam Drukker (foto van Harry Cock) worden talrijke activiteiten georganiseerd in Museum Jan aan de Dorpsstraat. Op zaterdag 27 november (17.00 tot 18.30 uur) is er een lezing door Drukker en signeersessie. Een later, zondag 28 november, is er van 11:00 tot 12:30 uur een workshop voor kinderen. Aanmelden via educatie@museumjan.nl.

De lezing door Sam Drukker (1957, Goes) wordt gevolgd door publieksvragen en van 18.00 uur af is er een signeersessie van de catalogus, inclusief consumptie. Entreeprijs is € 12,50 (inclusief museumentree).  Verwacht wordt dat men zijn Museumkaart en / of Amstelveen Stadspas scant. Aanmelden ook via educatie@museumjan.nl.

 Drijfveren

 De herfstlezing in het museum vormt de introductie op de tentoonstelling ‘Onderweg’. De kunstenaar vertelt over zijn drijfveren, maakproces en gedachtenspinsels die nauw verbonden zijn met zijn kunst. In eerste instantie wil Sam Drukker het kijken overlaten aan de toeschouwer zelf door zich te focussen op kleur, compositie en vorm. Naast het delen van zijn kunst-filosofische visie, gaat Drukker verder in op zijn maakproces, zoals het gebruikmaken van restmateriaal en de samenwerking met zijn modellen. Voor wie prangende vragen heeft aan de kunstenaar, is er de gelegenheid die te stellen. Na afloop kan men een exemplaar van de catalogus laten signeren door Sam Drukker.

Sinds zijn afstuderen aan de Academie Minerva in Groningen, tekent en schildert hij portretten van mensen met al hun schoonheid, imperfectie en kwetsbaarheid. De kunstwerken laten een zeer realistische teken- en schilderstijl zien. De tentoonstelling ‘Onderweg’ in Museum JAN toont werken uit de periode 2010-2021, waaronder het nieuwe werk Plaag (2020) en de Drie roeiers (2017) die actueler zijn dan ooit in relatie tot de corona- en vluchtelingencrisis.

Houtskool

De gratis workshop (zondag 28 november om 11.00 uur) is bedoeld voor kinderen van 8 jaar en ouder en heeft de titel “Mijnidool in Houtskool’. Hoewel gratis voor kinderen moeten hun begeleiders wel de normale museumentree betalen (Museumkaart is geldig); zij kunnen tijdens de workshop de tentoonstelling bekijken. Aanmelden via educatie@museumjan.nl.

Sam Drukker tekent en schildert meestal mensen die hij mooi en interessant vindt. Zoals familieleden, vrienden en kunstenaars. Kinderen leren dat een foto gewoon een kwestie van het indrukken van een knop is, maar een tekening begint met heel goed kijken. Hoe tekenen zij iemand precies en wie is de persoon die voor hen zit of staat? Dát wordt tijdens deze workshop ‘Mijn idool in houtskool’ geoefend en verder uitgediept. Aan de kinderen wordt gevraagd een foto mee te nemen van hun idool of favoriet familielid. Ook kunnen zij hun beste vriend(in) meenemen om te tekenen tijdens de workshop.

Het programma: 10:50-11:00 – Verzamelen bij de ingang van Museum JAN, inleiding; 11:00-11:15 Rondleiding met de museumdocent in de hal 11:15-12:15: Workshop in het JAN JUNIOR atelier; 12:15-12:30 Presentatie door kinderen voor ouders / begeleiders.

Op zoek
De al eeuwenlang op zoek zijnde mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid.

De Minje-serie uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Drukker neemt dat verhaal mee in zijn werk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.