Alle pleegouders in Amstelveen kregen van de gemeente een dinerbon als dankbetuiging voor hun zorg en hun ‘onbetaalbare’ inzet voor kinderen.  Wethouder Frank Berkhout (jeugdzorg) blijkt de Week van de Pleegzorg, die morgen (10 november) eindigt, te hebben aangegrepen om met de pleegouders met pleegouders Johannes en Marcia te praten en de dinerbon te overhandigen.

Johannes en Marcia zijn al ruim tien jaar pleegouders, meldt achteraf een gemeentelijk persbericht. Ze hebben zo’n tien kinderen opgevangen, vooral crisisplaatsingen of tijdelijke pleegzorg zoals nu met hun huidige pleegdochter.

Verschil maken

“Wij hebben het goed en willen graag iets terug doen voor de maatschappij”, zeggen ze. “Dat is de reden waarom wij pleegouders zijn. Maar ook gewoon omdat het leuk is. Want je ziet kinderen opbloeien, soms met kleine en soms met grote stappen. Dat geeft ons veel voldoening.”

Frank Berkhout zegt te hopen dat pleegouders ontspannen met een etentje. “Want wat zij voor kinderen doen is intensief maar ook zo belangrijk. Dat bleek ook uit mijn gesprek met Johannes en Marcia. De liefde en aandacht die zij bieden, maakt een wezenlijk verschil in het leven en de toekomst van deze kinderen.”

Huis en hart

Er zijn verschillende manieren om pleegouder te zijn. Johannes en Marcia: “We kunnen het echt aanraden, het brengt je zoveel. Natuurlijk kost het wel wat tijd. Maar er zijn meerdere manieren om pleegouder te zijn. Je kunt permanent voor een kind zorgen of alleen in de weekenden, tijdelijk of zoals wij doen de crisisopvang.”

Berkhout meldt dat er in Nederland 800 kinderen nog wachten op een goed pleeggezin. “In Amstelveen hebben we nu gelukkig geen wachtlijst. Het is belangrijk om voor elk kind een goede match te maken en daarom zijn er meer dan 800 gezinnen nodig. Ook in Amstelveen blijft er behoefte aan meer gezinnen die hun huis en hart willen openstellen voor deze kinderen.”

1 COMMENT

  1. Ik ben altijd vol bewondering voor pleegouders, want vaak moet je wel stevig in je schoenen staan. Zij verdienen dan ook alle lof van de maatschappij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.