De ondernemers in Noord-Holland gaan veelal niet goed om met aftrekposten. Uit een peiling van de Belastingdienst blijkt dat de helft van startende ondernemers en zzp’ers die zelf hun btw-aangifte regelen pas bij de aangifte inkomstenbelasting checkt of zij recht hebben op aftrekposten.  Daarnaast checken er drie op de tien na een verandering binnen hun onderneming niet wat voor gevolgen dit heeft voor hun belastingen.

Dit vergroot de kans dat zij belastingvoordelen mislopen. Daarom doet de Belastingdienst een oproep aan ondernemers: check regelmatig en tijdig waar je recht op hebt.

Energie

Een bedrijf opstarten en draaiende houden kost veel tijd en energie. Om het ondernemerschap te stimuleren, gaf de Belastingdienst verschillende regelingen voor belastingvoordeel. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Wie hier recht op heeft, mag een extra bedrag van je winst aftrekken, waardoor men minder belasting betaalt.

Om gebruik te maken van de belastingvoordelen is het nodig dat ondernemers regelmatig checken hoe ze ervoor staan. ”Voor de zelfstandigenaftrek moet je bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen”, legt Ferry Hoogerheijde van de Belastingdienst uit

Vijf tips

  1. Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers welke fiscale aftrekregelingen er zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
  2. Houd gedurende het jaar in de gaten hoe jij er voor staat met je bedrijf om gebruik te kunnen (blijven) maken van aftrekposten. En stuur waar mogelijk bij.
  3. Voor sommige regelingen moet je voldoen aan het urencriterium. Denk je dat je hier niet aan voldoet, omdat je door corona minder uren hebt gemaakt? Door corona zijn de regels voor bepaalde periodes versoepeld, waardoor je nu misschien wel voldoet. Check de versoepelingen hier.
  4. Was jouw winst vorig jaar te laag om de zelfstandigenaftrek te gebruiken? Dan kun je het bedrag dat je niet gebruikt hebt in de volgende 9 jaar verrekenen. Dit is de ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’. Hier lees je er alles over.
  5. Verandert er iets in jouw ondernemerssituatie of in je bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je investeert, je uitbreidt of personeel aanneemt. Check dan ook meteen wat dit betekent voor je belastingzaken. Dat doe je op belastingdienst.nl/ondernemers. Net gestart? Check dan het startersplatform belastingdienst.nl/starters.

 Over het onderzoek

De flitspeiling is van 6 oktober tot en met 12 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1012 ondernemers mee, waarvan 430 startende en kleine ondernemers (zzp’ers) die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.