Voorlopig heeft de gemeente bakzeil gehaald in een door buurtschap De Zwarte Kat aan de Amsteldijk Zuid bij de Raad van State aangespannen proces. Zowel het besluit van de gemeenteraad als dat van B&W is door de voorzieningenrechter van de RvS vernietigd, in afwachting van een bodemprocedure. Het proces werd gestart omdat de gemeenteraad, op voorstel van B&W, besloot drie villa’s te laten bouwen op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat.

Het is zeer de vraag of die bouwwerken er ooit zullen komen. Daartegen is in de buurtschap veel verzet ontstaan, onder meer omdat volgens de tegenstanders van de nieuwbouw het gebied ‘landelijk’ is, terwijl de gemeente het plotseling in plaats van ‘buitengebied’ nu stedelijk noemt. Formeel is het proces aangespannen door Henk Jurriaan en Jan van Schaik.

Dorpsraad

Hoewel zij beiden op een steenworp afstand afstand van de bewuste plek wonen, probeerde projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed onder meer hen als niet belanghebbenden te kwalificeren, omdat zij te ver daar vandaan hun huis hadden. De Raad van State ging daar niet in mee.

De bouwplannen moeten dus van de RvS worden opgeschort totdat duidelijkheid komt in de bodemprocedure. Omwonenden hadden daarom gevraagd. De Dorpsraad Nes aan de Amstel is het met hen eens. De RvS veroordeelde de gemeente (B&W plus gemeenteraad) tot de kosten van  het proces, die volgens de raad meer dat drie mille bedragen.

Behalve de gemeente was ook projectontwikkelaar Zuiver tegenstander van het in het gelijk stellen van de omwonenden. Zij vonden het bezwaar ongegrond en vroegen de Raad van State dat ook uit te spreken. Die deed evenwel het tegenovergestelde.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad stemde in met een wijziging van het bestemmingsplan, noodzakelijk om de villa’s te laten verrijzen. Er waren trouwens ook tegenstanders, maar de coalitie (VVD,D66 en PvdA) waren met steun van het CDA, Lijst Höcker en BBA vóór de wijziging en dus de villabouw. Bert de Pijper van de ChristenUnie noemde dat destijds ‘onthutsend’.

CDA-fractievoorzitter Pier Rienks vond het bouwvolume in het polderlandschap veel te groot, maar naar zijn smaak had wethouder Floor Gordon alles gedaan om te projectontwikkelaar tot een kleiner plan te bewegen. “Maar dat is helaas niet gelukt.”  En volgens Jacqueline Höcker van de naar haar achternaam genoemde lijst moest wat zij het ‘algemeen belang’ noemde in dit geval wijken voor dat van de 46 omwonenden.

GroenLinks vond destijds al dat er absoluut niet gebouwd mag worden in het landelijk gebied en zeker niet zo volumineus. En fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP vroeg of men nu de burger of de investeerder wilde beschermen.

Onherstelbaar

De eigenaar van café Zwarte Kat en de daarbij behorende grond heeft volgens de buurt met de projectontwikkelaar geheime afspraken gemaakt en de gemeente beroept zich volgens de tegenstanders steeds weer op een quick scan.  Onzorgvuldig onderzoek, vinden de omwonenden, die liever kleinschalige horeca op die plaats zien. Volgens de lokale omroep RTVA weigerde de gemeente destijds mee te werken aan een uitzending van 1Amstelveen over de kwestie.

Hoewel de voorzieningenrechter niet oordeelt in de bodemprocedure, wil de Raad van State wel kwijt dat de bouw van de woningen kan leiden “tot een onherstelbare aantasting van de bufferzone in dat gebied.”

Foto: Edda de Groot

2 COMMENTS

  1. Géén wethouder op deze foto. Wat een verademing. Deze beschamende procedure is dan ook ongeschikt voor bestuurlijke zelfreclame.

  2. Het mooiste van deze ranzig ruikende affaire is dat de gemeente het stukje grond van de eigenaar van de Zwarte Kat tot stedelijke gebied heeft verklaard ,terwijl alle percelen er omheen landelijk gebied zijn! Daarnaast heeft de gemeente een “ haalbaarheidheidsonderzoek” naar eventuele horeca daar laten doen, waarbij men uitging van het huidige oppervlak van de Zwarte Kat.(100m2) Daar kwam natuurlijk niets uit! Maar er konden wel 3 gedrochten van villa’s staan, maar nu plotseling niet op 100m2 . Maw er is gewoon naar die 3 villa’s toegerekend.
    Maw een groter staaltje van corrupte dorpspolitiek valt bijna niet te leveren om er voor de projektontwikkelaar zoveel mogelijk geld uit te peuren.Dat allemaal ter wille van het grote geld. En de oorspronkelijke eigenaar voor wie dit zijn pensioenpotje was kan voorlopig ook naar zijn geld fluiten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.