Met een herontwerp van een klassiek leermiddel, de schoolplaat, biedt de sectie Nederlands van Scholengemeenschap Panta Rhei leerlingen visuele ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal.

Schoolplaten, waarmee senioren kregen te maken op school, zijn door Panta Rhei in een nieuwe vorm geherintroduceerd. Vroeger hingen platen over het leven in de sloot, de topografische kaarten en het metriek stelsel aan de wanden van scholen.

Variant

Waar zijn ze gebleven? vroeg men zich op Panta Rhei af. Overbodig geworden, zijn zij niet, vindt daar de sectie Nederlands. Sinds kort prijkt daarom aan de wanden van een aantal leslokalen een moderne variant van de schoolplaten, waarop kernachtig relevante regels van de Nederlandse taal staan afgebeeld.

“Als sectie Nederlands hebben wij gemerkt dat veel leerlingen juist in deze tijd behoefte hebben aan duidelijk gestructureerde informatie’’, zegt docent Nederlands Niels Jongkind. “Vaak gebruiken we het digibord als visuele ondersteuning, maar dat heeft zo zijn beperkingen, bijvoorbeeld als leerlingen in deelgroepjes aan verschillende onderwerpen werken. Ook als een deel van de klas instructie krijgt, is het fijn dat de overige leerlingen zelfstandig kunnen werken door de schoolplaten als naslagwerk te gebruiken. Kunnen leerlingen hiervoor niet gewoon het lesboek gebruiken, vraag je je af. Onze ervaring is dat veel leerlingen de theorie in het lesboek nodeloos ingewikkeld vinden weergegeven.’’

Ontwerpbureau

Zo ontstond het idee om geheel naar eigen inzicht en ervaring een serie moderne schoolplaten te ontwerpen, vormgegeven vanuit didactisch perspectief. Dit deed de vakgroep samen met een ontwerpbureau. Er zijn nu elf verschillende schoolplaten, met onder meer aandacht voor tekstbegrip, werkwoordspelling en zakelijk schrijven. Er is gekozen voor rustige platen zonder afbeeldingen: de tekst staat centraal. Vormgeving en kleur staan in dienst van helderheid en begrip. Dezelfde schoolplaten zullen in de onder- en bovenbouw worden gebruikt, in het kader van de doorlopende leerlijn.

Toets

Leerlingen van 3-mavo zijn positief over de introductie van de wandplaten. “Handig om nog even terug te kunnen kijken als ik iets belangrijks ben vergeten,” zegt een Anouk. En Tamisha vond het “een goed hulpmiddel met een goede uitleg’’. Adam: “Meester, laat u ze bij toetsen hangen?”  Wat de rest van de klas niet zo’n verstandige vraag vond…

Leerlingen van Panta Rhei kunnen anno 2021 tijdens de lessen Nederlands gebruikmaken van een klassiek leermiddel in een modern jasje: schoolplaten. Niet vergeten om ze even weg te halen bij een toets….

1 REACTIE

  1. Goh, ik maakte ze al 20 jaar geleden. Scheelt weer heel wat gefröbel van leerkrachten. Trouwens ik heb tot mijn pensionering die ouderwetse schoolplaten gebruikt, omdat leerlingen altijd geprikkeld werden om daar vragen over te stellen. Ze vonden ze namelijk mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.