De oproep van de KNSB en Unox voor nieuwe natuurijsmeesters heeft sinds vrijdag ruim zeshonderd aanmeldingen opgeleverd waarvan er vierhonderd in aanmerking komen voor de cursus natuurijsmeester, die de schaatsbond in de komende maanden organiseert. Volgens de bond stromen de sollicitaties via de website nog altijd binnen.

Rieks Poelman, hoofd Sectie Natuurijs van de KNSB en zelf natuurijsmeester, zegt ‘compleet overrompeld’ te zijn door zoveel belangstelling. “Het is vrijwilligerswerk en best pittig. Zodra het gaat vriezen doen de 450 natuurijsverenigingen in het land een beroep op hun ijsmeesters. Die zijn overigens bij landijsbanen het hele jaar door al bezig om de boel te onderhouden. Maar als de vorst intreedt, gaan ijsmeesters direct aan slag om te zorgen voor een perfecte natuurijsbaan. Ja, dat kan ook wel ‘ns nachtwerk zijn.”

Uitwisseling

“We hebben aan de KNSB het idee voorgelegd om het vak van natuurijsmeester te borgen voor de toekomst”, zegt Liane Lens van Unox. “Daar is met deze nieuwe stroom enthousiaste ijsmeesters in spé een noodzakelijke basis voor gelegd. Volgens Poelman wordt door kennisuitwisseling innovatie gestimuleerd. “En we willen het werk van de ijsmeesters verder kunnen professionaliseren.”

Koek-en-zopie-cultuur

Nieuwe ijsmeesters zorgen ervoor dat de Nederlandse koek-en-zopie-cultuur in stand blijft, vindt Unox. ‘Dat gevoel van krakend ijs onder je schaatsen is onbeschrijfelijk en dat willen wij zo lang mogelijk behouden.”

IJsmeester Pauline Van der Zant (foto) uit Leiderdorp kijkt uit naar de komst van haar nieuwe collega’s. “Het gemeenschapsgevoel is ongekend bij een ijsvereniging,” zegt ze. “Het is een ontmoetingsplek. De hele omgeving komt daar ook naartoe als er ijs ligt. Plotseling is het een drukte van jewelste. Uit het niets, maar alsof het nooit anders is geweest”.

Volgende maand al starten de cursussen die ervoor moeten zorgen dat heel Nederland straks goed beslagen ten ijs komt. Volgens de cursusleiders is er op een aantal plaatsen in het land nog plek.

1 COMMENT

  1. Fysiek kan ik het niet meer, maar ik vind het nog steeds leuk om naar te kijken op natuurijs. Leuk dat er nu een nieuwe generatie aan komt na die oproep

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.