Na de vijfde gewapende overval, vrijdag in Amstelveen, hebben diverse providers besloten hun smartphones uit belwinkels weg te halen. Dat maakten KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile maandagmiddag bekend.

In Amsterdam werden binnen twee weken al vier, in Amstelveen werd vrijdag de vijfde overval in het winkelcentrum Stadshart gepleegd. De verdachten, twee licht getinte jongeren van wie er één trapte naar een agent, zijn aangehouden in de Traviatastraat. Zij reden op een scooter.

Risico

Overigens namen de telecombedrijven al de maatregel voor de winkels waarvoor een hoog risico geldt, maar vandaag besloten zij alle waardevolle smartphones in alle winkels weg te halen. Zij constateren een aanhoudende dreiging en een daarmee gepaard gaande mogelijk overvalrisico naar andere winkels in het land.

Bij de gewapende overvallen werden verkopers gedwongen smartphones af te geven. De criminelen overvielen trouwens niet alleen winkels in winkelcentra, melden de providers. In Amsterdam werd zelfs een medewerker die op weg was naar huis de sleutel van een winkel af te geven.

Zorgen

De telecombedrijven zeggen zich enorm zorgen te maken over de misdaden. In een gezamenlijke verklaring zeggen zij dat de mentale en fysieke impact voor de betrokkenen groot is. Intussen dien zij er alles aan om overvallen te voorkomen, zeggen zij. Inclusief ‘onzichtbare’ maatregelen, waarover zij weigeren verder te praten.

Intussen kunnen consumenten wel in de winkels komen, maar wie een – desnoods gedemonstreerd  – apparaat wil kopen, moet dat bestellen, waarna men het thuis krijgt afgeleverd. In Amstelveen bevinden zich in het winkelcentrum Stadshart diverse telefoonwinkels, waarvoor de maatregelen gelden.

Bij de overval in het Binnenhof raakte vrijdag niemand gewond. De politie zette een Burgernetactie uit, waarop volgens bewoners van de Traviatastraat een automobiliste de scooter klem reed, gevolgd door een busje van de politie. Er werd ook een helikopter van de politie gebruikt.

Foto: overvallers gearresteerd door politie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.