Burgemeester en wethouders besloten alleen met Eneco te praten over aanleg van een warmtenet in Amstelveen Noord. Tegenstanders vinden dat zij daarmee niet alleen tot de afname van warmte via één systeem worden gedwongen, maar ook dat zij dan verplicht zijn uitsluitend van één commerciële aanbieder klant te worden.

Eneco is eigendom van het Japanse bedrijf Mitsubishi, dat de aandelen van uitsluitend gemeenten kocht. Wethouder Herbert Raat heeft zich daartegen verzet, omdat hij vond dat de voorziening eigendom van de overheid moest blijven. Maar de andere aandeelhouders waren voorstanders van de verkoop en Amstelveen incasseerde € 60 miljoen.

Inzicht

Dat was meer dan men had verwacht. Vrijwel zeker is dat Eneco nu de warmtenet tarieven zo hoog mogelijk wil houden. Volgens B&W willen zij praten met Eneco om ‘inzicht’ te krijgen in hoe tarieven tot stand komen en of de prijzen die daaruit rollen wel ‘rechtvaardig’ zijn. “Wij streven naar eerlijke tarieven”, zegt zij. Maar in de ogen van tegenstanders heeft zij geen enkele invloed op wat private ondernemingen doen.

“Een belangrijk doel van de onderhandelingen is dat we als gemeente invloed krijgen op de prijsvorming”, zegt de gemeente. “Dat hebben we nu niet.” Het is de vraag intussen of de gemeente dat wel krijgt. Er is wel sprake van maximale tarieven, die doorn de Autoriteit Consument & Markt (ACM) worden vastgesteld. https://www.acm.nl/nl/warmtetarieven . Kennelijk is het de bedoeling van de gemeentelijke onderhandelingen dat Eneco zich daaraan houdt. B&W beweren te streven naar maximale rechtvaardige en transparante prijzen.

Exclusief

Intussen maken inwoners zich ongerust over de exclusiviteit van het alleen met Eneco praten over in de ogen van B&W ‘acceptabele’ tarieven en aansluitkosten die binnen een ‘rechtvaardige bandbreedte’ liggen. Maar de koppeling van een warmtenet aan de enorm gestegen gasprijzen maakt een stijging van warmte onvermijdelijk.

Ondoorzichtig

Vereniging Eigen Huis riep de minister al op ervoor te zorgen dat de enorme stijging van de gastarieven niet wordt doorberekend in de warmtetarieven die volgend jaar gaan gelden. “Alleen dan wordt voorkomen dat eigenaren van woningen zonder een gasaansluiting te maken krijgen met voor hen onrechtvaardige stijgingen van het maximum tarief”, zegt zij. Tegelijkertijd vraagt de vereniging warmteleveranciers de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen. Eigenlijk wil zij ontkoppeling van de gasprijzen.

Voor leden van de vereniging is duidelijk dat Eneco, die dreigt een monopolist te worden in Amstelveen Noord, schrikbarend duur is. “En ondoorzichtige jaarnota’s”, meldt er een op de website van de organisatie.

11 COMMENTS

 1. Amstelveen incasseerde € 60 miljoen bij de verkoop van haar aandelen Eneco. Is dat geld geoormerkt tbv een publieke voorziening op energiegebied?

 2. Wethouder Herbert Raat heeft zich verzet tegen verkoop van de aandelen Eneco, ‘omdat hij vond dat de voorziening eigendom van de overheid moest blijven’ .

  Daarmee bedoelde Raat de voorziening van energie: licht, kracht en warmte. Dan mag je verwachten dat hij met de opbrengst van 60 miljoen euro zal zorgen voor een alternatieve en concurrerende warmtevoorziening.

 3. Voor de verkoop van de aandelen kreeg de gemeente jaarlijks meer dan 1 miljoen aan dividend. Dat is weggevallen. Dat structurele gat in de begroting moet ook en bij voorrang uit de opbrengst worden gedicht.

 4. Het staat hier ook bovenin in het plaatje. Warmtenetten worden vooral gevoed met biomassa, oftewel houtverbranding.
  In de duurzaamheidideologie ‘vergeten’ de mensen dat houtverbranding VEEEEEL milieuvervuilender en schadelijker is dan gas waar we met zijn allen vanaf moeten.

  Heeft AMSTELVEEN en de heren en dames politici hier ook aandacht voor? Wat heeft een warmtenet voor zin dan!?

  Zie ook dit artikel van Trouw bijvoorbeeld en vele andere artikelen hierover
  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/advies-ga-door-met-grootschalige-houtstook-voor-energieproductie~b1dd74b7

 5. En wat voor aandacht heeft de lokale politiek hieraan gegeven? OF hebben ze dit zoals wel vaker als hamerstukken laten passeren?
  Ah ik zie vorige commissievergaderreeks dat ze hier heel kort over hebben gehad, en ze mochten ‘input’ geven aan de wethouder…en dat was het dan. Geen echte bespreking, geen kritiek, geen echte discussie. Zo gaat dat dus in Amstelveen…zitten die politici te slapen?!

 6. @Arue Koomen, als die 60 miljoen euro op een verstandige manier wordt geïnvesteerd in duurzame warmtevoorziening, dan moet dat jaarlijks toch ook minstens een rendement van 1 miljoen euro kunnen opbrengen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.