Het door de gemeenteraad opgerichte Mediafonds heeft niet bepaald tot ándere lokale journalistiek geleid. Dat betoogde raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) woensdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Het komt er op neer dat een andere vorm van gemeentelijke subsidie voor doorgaans hetzelfde journalistieke werk is gekozen.

Maar daarmee is wel de lokale omroep gemoeid, voor de instandhouding waarvan BBA steeds heeft gestreden. De subsidie daarvoor moet zij delen met de door B&W gewenste nieuwe omroep AAN!, die overigens geen licentie van het Commissariaat voor de Media kreeg, ondanks aandringen van verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer, die de bestaande omroep RTV Amstelveen eigenlijk weg wilde hebben.

Talkshow

De Mediaraad beslist over bijdragen uit een Mediafonds voor journalistieke projecten. De bedoeling daarvan was de kwaliteit van de lokale journalistiek te verhogen, maar daarvan kwam volgens Petiet niet teveel terecht. In het geval van RTVA ontstond een talkshow en zag men een interview met Jan-Peter Balkenende, ooit fractieleider van her CDA in Amstelveen. Ook in andere media zag men interviews, die waarschijnlijk zonder subsidie uit het mediafonds ook wel zouden zijn gehouden.

Verschuiving

Bezwaar van Petiet was die verschuiving. Volgens de Mediaraad is wel op tv een interessant discussieprogramma ontstaan, maar in feit wordt nu op tijdelijke projectbasis hetzelfde gesubsidieerd als wanneer er een structurele subsidie voor RTVA zou komen en er – voordat AAN! aantrad – ook altijd is geweest, zei Petiet. Ofwel: In de wijze van werken is niets, in de manier van subsidiëren wel wat veranderd.

Raadslid Chaara van coalitiepartij D66 benadrukte het ondernemerschap van een lokale omroep, die een eigen verantwoordelijkheid voor de inkomsten heeft.

En wethouder Ellermeijer vond dat RTVA nu gesubsidieerd wordt, zoals twee derde van de lokale omroepen in Nederland.

Wettelijk

Maar Petiet zag in bijdragen uit het Mediafonds, toegekend door de Mediaraad, een tijdelijke bijdrage, waarvan RTVA nu mede afhankelijk is, in plaats van een wettelijke bijdrage per jaar aan een lokale door het Commissariaat voor de Media erkende omroep.

Overigens erkende Ellermeijer, op vragen van CU-fractievoorzitter Bert de Pijper, dat er van doorschuiven van bedragen voor het Mediafonds sprake is geweest. De start van de Mediaraad heeft langer geduurd dan verwacht, zei hij.

6 COMMENTS

 1. Precies wat ik 14 september al schreef op dit blog. De Mediaraad verleent gewoon exploitatiesubsidie. Begrijpelijk wellicht (én voorzienbaar), maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Als dit zo doorgaat is het een kwestie van tijd voordat de Mediaraad de handdoek in de ring gooit. Niet in de laatste plaats ook vanwege de gekozen structuur trouwens. De vice-voorzitter gaf wat dat laatste betreft al een helder signaal af bij 1 Amstelveen.

 2. Ik stel bij deze voor dat Johan Bos ook een subiside aanvraagt. Waarom? Om de lay out van deze site stukken mooier te maken dan die nu is geworden. Hij is lelijk en onhandig geworden!

 3. Inhakend een vraagje direct aan Hr. Bosch.
  In het kader van transparantie en openheid: wanneer gaat u aan uw lezers vertellen en uitleggen wat u van plan bent met format wijzigingen in uw blog die u blijkbaar middels de bekende “salami-methodiek” aan het introduceren bent.

  • Ik heb geen enkel probleem met de door mij gewenste openheid. Ben niets van plan maar werd erdoor overvallen dat server van Budapest naar server in Amsterdam ging. Met formaat van wijzigingen men ik niets van plan. Van salami-methodiek’ is dan ook geen sprake, maar ik ben redelijk digibeet.

   • Dank voor uw reactie Hr. Bosch.
    Toch hoop ik dat u het geheel snel hersteld krijgt, temeer daar het op het moment een tombola is van verschillende weergaven. Erg vervelend en buitengewoon storend. Maar goed ik sta hier, gezien andere reacties, niet alleen in.

   • Ik vind het anders ook geen vooruitgang. Ik vind het ook jammer voor de reageerders dat er geen mogelijkheid is, dat reageerders (spellings)fouten kunnen herstellen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.