Aan de 39 van de tweehonderd door de Kinderopvangtoeslagaffaire gedupeerde ouders in Amstelveen wordt de gemeentelijke belastingen kwijtgescholden. Op dit moment gaat het om in totaal € 24.000. Burgemeester en wethouders zeggen  alles in werking te stellen om hen zo spoedig mogelijk te helpen.

Met de kwijtschelding loopt het college vooruit op de herstelwetgeving, die waarschijnlijk op 1 januari ingaat.

Tweehonderd

De Rijksbelastingdienst meldde eerder aan de gemeente dat het om ongeveer 50 mogelijk gedupeerden zou gaan. Dat blijken er nu dus dit blijken er nu dus tweehonderd te zijn. De gemeente heeft het team dat de aanmeldingen moet beoordelen opgeschaald om deze ouders zo snel mogelijk antwoord te geven. Voor deze inwoners zijn de gemeentelijke schulden overigens slechts tijdelijk bevroren, namelijk totdat duidelijk is of zij in de regeling vallen. De eerste 39 krijgen binnenkort een brief van de gemeente.

Vinger aan de pols

“We houden de vinger aan de pols en als we iets kunnen doen, zullen we dat niet nalaten”, zegt wethouder Herbert Raat van financiën. “Gedupeerden worden meteen geïnformeerd zodra duidelijk is dat zij door deze affaire getroffen zijn en in aanmerking komen voor kwijtschelding. Zeker in de huidige crisis waarin we verkeren, is het belangrijk deze ouders snel te helpen en hun zorgen te verminderen.”

 Steunpunt

De gemeente zegt de gedupeerde ouders ook op andere manieren op weg te helpen. “We gaan met alle ouders in gesprek en stellen een persoonlijk plan voor hen op”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (zorg). Volgens hem wordt daarbij naar verschillende leefgebieden gekeken, zoals inkomen, werk en gezin. “Hiervoor is het Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire opgericht. De belangrijkste rol van het steunpunt is het bieden van een luisterend oor. In samenwerking met Participe is er een lotgenotengroep gestart waar zich reeds een tiental ouders bij heeft aangemeld. Samen kunnen zij met elkaar in gesprek over wat hen is overkomen.”

 Schulden

Het kwijtschelden van de lokale lasten staat los van andere schulden die de gedupeerde ouders hebben. Voor kwijtschelding van de overige schulden is de Belastingdienst nog bezig een proces te ontwikkelen. Een complexe taak, zegt de gemeente, die verwacht dat het in de loop van dit jaar meer vorm zal krijgen. ‘Het wachten op de afhandeling bij de Belastingdienst kan soms lang duren en dat kan frustratie met zich meebrengen. De consulenten van het steunpunt kijken in deze periode goed wat ze in de tussentijd voor inwoners kunnen betekenen.’ Sommige ouders hebben de compensatieregeling van € 30.000 al ontvangen. Om hen op de juiste manier te adviseren over hun financiën en bijvoorbeeld mogelijke spaardoelen vast te stellen werkt de gemeente samen met Stichting CAV, die budgetcoaching aanbiedt in drie persoonlijke gesprekken.
Aanmelden bij Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire: via (020) 540 49 11 of per mail via steunpunt@amstelveen.nl. Meer informatie op amstelveen.nl/kinderopvangtoeslagaffaire.

Op de foto: Wethouders Raat en Van Ballegooijen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.