De twee Bedrijveninvesteringszones (BIZ) van Kostverlorenhof investeren volgens wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) ruim € 120.000 in hun gebieden. Er zijn respectievelijk tweehonderd ondernemers en vijftig pandeigenaren bij aangesloten. De gemeente probeert door erin te investeren meer BIZzen van de grond te krijgen.

De eigenaren op Kostverlorenhof vormen een andere BIZ dan de ondernemers, maar zij werken soms ook samen. De gemeente moedigt vormen van bedrijveninvesteringszones aan, maar tot nu toe zijn er in vijf jaar maar vier in Amstelveen van de grond gekomen: Behalve de twee aan Kostverlorenhof, die in het Oude Dorp en aan de Van der Hooplaan.

Oplossing

De gemeente draagt volgens haar bij aan de samenwerking tussen ondernemers en helpt hen samen te investeren in bijvoorbeeld kerstverlichting, bloemen en planten, events en promotie van het (winkel)gebied enzovoort. Daarvoor ziet de gemeente de oprichting van een BIZ als oplossing.

Gordon zegt dat zij na anderhalf jaar coronacrisis de veerkracht van de Amstelveense ondernemers heeft gezien en dat er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan. Volgens haar zijn daarop de vier BIZzen opgericht en zijn die tot nu toe ‘succesvol geweest.’ Bij de vier volgt nu een nieuwe ronde, waarvoor gestemd moet worden.

Amstelzijde

De zes horecaondernemers aan de Amstelzijde en de ondernemers aan de Amsterdamseweg (zuid) besloten respectievelijk ook een BIZ te starten, meldt Gordon. “In deze vijf gebieden zijn de stembiljetten uitgereikt of verzonden per post. Mijn oproep is om die stem te gebruiken.” De helft van de aangeschreven bedrijven moet reageren, Is daarvan 70% positief over de oprichting dan moet iedere ondernemer in het gebied meebetalen. De contributie wordt door de BIZ zelf vastgesteld, maar door de gemeente geïnd.

Om de BIZ ondernemers in het 1e jaar tegemoet te komen, na tijden van coronacrisis, besloten B&W onlangs dat jaar (2022) bij de ondernemers BIZzen geen belasting te heffen maar de BIZ ondernemersvereniging wel subsidie uit te keren. Zo kunnen de BIZ ondernemersverenigingen toch hun plannen waarmaken terwijl de ondernemers in de BIZ gebieden er niet voor worden aangeslagen.

Voor vragen over de BIZ kan men een e-mail sturen naar ondernemersloket@amstelveen.nl.

 Op de foto: Wethouder Floor Gordon met de horecaondernemers van de Amstelzijde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.