Samen met drie er werkenden opende burgemeester Tjapko Poppens het nieuwe pand van sociaal werkbedrijf AM match aan de Binderij. Behalve wethouder Marijn van Ballegooijen van (Welzijn en Werk & Inkomen) was daar van de gemeenteraad alleen raadslid Sandra van Engelen (CDA) aanwezig.

AM match is de voormalige regionale sociale werkplaats van vijf gemeenten in de regio dat als doel heeft mensen met een arbeidsbeperking werk te bieden of hen te begeleiden naar en bij werk bij externe werkgevers. Behalve Amstelveen besturen Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel AM Match.

Passend werk

Marijn van Ballegooijen bestuurt namens de gemeente Amstelveen AM match. Het nieuwe pand was voorheen een garage, waar burgemeester Poppens ooit nog zijn auto bracht, herinnerde hij zich. Sinds kort verrichten daar ongeveer 75 medewerkers van AM Match verpakkingswerkzaamheden.

Ook biedt het nieuwe pand gelegenheid om mensen voor te bereiden voor een betaalde baan in de reguliere arbeidsmarkt, zegt het bedrijf. Zij volgen hier het programma ‘Match Je Perspectief’, dat bestaat uit een groepstraining, eventueel vervolgd door een korte periode om werkervaring op te doen.

“Wij beleven nu een soort roller coaster. Elke dag staat als het ware de telefoon rood gloeiend”, zei directeur Lex Vonk, doelend op de vele bedrijven die men vacatures kampen. “Maar het moet wel passen bij onze medewerkers en dat is geen vanzelfsprekendheid.” De voormalige showroom van het autobedrijf is omgebouwd tot een ruimte voor het kantoorpersoneel. AM Match heeft overigens ook een vestiging in Hoofddorp.

Campagne

Met de officiële opening is de nieuwe campagne #ikwerkgraagmee van start gegaan. “Want hoewel de arbeidsmarkt momenteel veel mogelijkheden biedt, is de situatie voor mensen met een beperking er niet beter op geworden,” zei Vonk, die sinds 2017 directeur is. “Daarom doen wij een campagne waarin wij ondernemers enthousiast maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en vooral te kijken naar wat wel mogelijk is. Wij gaan graag met die bedrijven in gesprek, want ons doel is iedereen te laten participeren in de arbeidsmarkt.”

Begeleiding

Burgemeester Tjapko Poppens grapte eigenlijk een toespraak van anderhalf uur op papier te hebben staan, maar hield bij een paar woorden. vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. “Fijn dat mensen hier werk vinden”, zei hij. “Niet iedereen kan werken zonder ondersteuning. Daarom is het goed dat AM match mensen helpt, begeleidt en bemiddelt tussen bedrijven en werkzoekenden vanuit dit prachtige nieuwe pand.”

Ook volgens wethouder Marijn van Ballegooijen verdient iedereen een werkplek. “Voor onze medewerkers van het sociaal Werkbedrijf en voor de mensen die hier een training volgen hebben we nu een prachtige werkplek, met een halte voor de deur en met veel licht.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.