De verplichting voor cliënten van zaterdag (25 september) af een QR-code bij zich te dragen, brengt zorgrestaurant Bij Klaasje aan de Oranjebaan in de problemen. Onder de vaste oudere klanten, die op het zorgcomplex van Brentano aan de Klaasje Zevensterlaan wonen, is grote onrust uitgebroken, omdat zij niet goed weten wat er moet gebeuren. De smartphone waarop de QR-code kan worden aangebracht, hebben zij niet en ook vaak geen computer, via welke een papieren versie van de QR-code kan worden aangevraagd.

Zij denken voor hun dagelijkse maaltijd niet verder te komen dan het terras bij het zorgcentrum, hopend dat zij niet voor toiletbezoek naar binnen moeten. “Dan gaat wij wild plassen”, lacht een van de bewoners. Een misverstand, zegt directeur Lies Zuidema van Brentano. “Wij hebben het plan de komende dagen onze vaste gasten daar te helpen door hun vaccinatie bewijzen te controleren en vast te leggen. Dan hoeven zij geen QR code te laten zien.”

Bewijs

Over het bewijs van hun volledige vaccinatie beschikken alle ouderen wel, omdat zij die bij elke prik kregen. Maar het kabinet besloot dat die registratie, afgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid, nu niet meer geldt om tot concerten, theaters en horeca toegang te hebben.

Dat bracht Brentano wel in problemen. “Onze vaste klanten zullen echt niet bij elk bezoek gevraagd worden naar de OR-code. Wij kennen onze mensen daar gelukkig goed. Wel is BijKlaasje formeel een restaurant, waar ook incidentele gasten welkom zijn en daar gelden de landelijke regels voor,” zegt Zuidema.

Buurtrestaurant

BijKlaasje is een buurtrestaurant, waar behalve de mensen van het zorgcomplex zelf ook mensen uit de wijk komen. Steeds meer van die laatsten, onder meer uit de flats die op het terrein zijn gebouwd, nadat Brentano alle grond had verkocht aan projectontwikkelaars. Zij namen de plaats van voormalige aanleunwoningen in. Door de fusie van de Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (SBA), die alleen  ’t Huis aan de Poel had, met het (rijkere) Brentano (die een tehuis aan de Klaasje Zevensterlaan had) werd destijds de naam Brentano voor alle vestigingen geïntroduceerd, waardoor de afkorting SBA behouden kon blijven. Maar de B kwam te staan voor Brentano in plaats van ‘bejaardenzorg’. Later kwam daar het hervormde Nieuw Vredeveld er bij door een fusie.

Geen heksenjacht

De gemeente is blijkens uitlatingen van wethouder Herbert Raat van handhaving niet van plan streng in het restaurant BijKlaasje te gaan handhaven. Dat is ook niet de bedoeling van burgemeester Tjapko Poppens, die tot de Veiligheidsregio Amsterdam behoort. “Wij willen geen heksenjacht op de horeca”, zei hij eerder. Daarnaar verwijst ook Raat. “Niemand begrijpt het meer”, zegt hij over het kabinetsbeleid. Hij zegt ook niet te begrijpen waarom de registratie van vaccinatie voor de senioren niet voldoende is als zij als vaste klant naar BijKlaasje gaan. “Soms zegeviert een beetje boerenverstand over het beleid”, wil hij wel kwijt. Brentano gaat volgens Zuidema niet strenger handhaven dan de gemeente. Maar de organisatie heeft nu eenmaal ook een restaurant, waar iedereen kan binnen open en de QR-code verplicht is. Voor de vaste klanten, voornamelijk senioren die bij de bedoening bekend zijn, geldt dus een ander bewijs van de vaccinatie.

Inmiddels hebben de 25 veiligheidsregio’s met elkaar afgesproken dat zij de coronapas gaan handhaven. Maar de lokale driehoek concentreert zich op de plekken waar het risico op besmetting hoog is. Dat is niet in BijKlaasje, waar in elk geval de dagelijkse klanten zijn gevaccineerd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.