Heel de amateurkunst stond een middag lang in het Openluchttheater Elsrijk in de belangstelling. Het waren daar natuurlijk de podiumkunsten, van Symfonie Orkest Amstelveen tot de zangers van Amstel Gospel Choir, maar voorzitter Hans Jansen van SAKB Kunstlokaal benadrukte dat het ook om talloze kunstvormen gaat. Hij bood trouwens een foto aan cultuurwethouder Herbert Raat aan, waarop die staat met zijn twee honden.

Hij maakt ’s morgens een wandeling met die twee in het Amsterdamse Bos en was zichtbaar ingenomen met de plaat. “Ze zijn altijd blij als ik weer thuis kom”, gaf Raat toe. Hij opende het Unlock Festival en lanceerde via afstandsbediening de nieuwe website www.amateurkunstamstelveen.nl, waarop alle activiteiten op het gebied van het amateurkunst staan.

Online

Inwoners kunnen daarmee online kennis maken. Jansen vond dat de gemeente veel voor de amateurkunst doet, naast steun aan de professionele instellingen als de musea JAN en Cobra en Platform C. De SAKB speelt een rol op het gebied van voornamelijk beeldende kunst en had voor ezels gezorgd, waarop bezoekers hun telen- en schildertalent konden botvieren, geïnspireerd door er op het podium gebeurde. Jansen toonde zich overigens ingenomen met de wethouder voor kunst en cultuur, die wat hem betreft “tot in de eeuwigheid’ zijn functie mag houden.

Petra Berger

Petra Berger presenteerde het programma. De zangeres, die weer met haar programma langs de theaters trekt na zo’n beetje anderhalf jaar dat niet te hebben gekund wegens corona, woont op een steenworp afstand van het Openluchttheater op de Graaf Aelbrechtlaan. Zij interviewde de dirigenten van de optredende formaties, zoals die van het barbershop vrouwenkoor Amstel River Singers. Bij barbershop schijnt het showelement belangrijk te zijn, wist Berger aan de dirigente te ontlokken, maar de ‘show’ bestond bij de koorleden voornamelijk uit het matig op en neer bewegen van de armen.

Grachten

Mededoor de andere koren, waarbij het Japanse SORA met het Nederlandse lied over de Amsterdamse grachten eindigde, en de orkesten ontstond een uiterst gevarieerd programma van door de bank genomen hoog niveau. Daarvoor zorgden onder meer het A-orkest van de Concertina’s (accordeons), briljante Harmonie Orkest Amstelveen, dat volgend jaar 100 jaar bestaat (maar wel voortkwam uit diverse gefuseerde andere orkesten) en het Amstelveens Symfonie Orkest, dat zowel professionals als amateurs heeft. En dan natuurlijk de musicalvereniging OVA, die volgend jaar “Jesus Christ Superstar’ op de planken van de schouwburg zet.

“Er bestaat in Amstelveen een keur aan amateurkunst”, zei Hans Jansen. En hij is kennelijk blij dat de gemeente die belangrijk vindt en steunt. Waarbij hij de term ‘vrije tijdskunst’, net als Petra Berger nadrukkelijk vermeed. Amstelveen zou volgens beiden een armetierige indruk maken zonden de amateurkunst in vele vormen.

3 REACTIES

  1. Een foto van de hr. Raat!!!!!!!! Nee toch! Ik denk dat in de diverse archieven al meters foto’s over dit onderwerp zijn te vinden. 😂😂😂😂😂

  2. “Voorzitter Hans Jansen van SAKB Kunstlokaal bood een foto aan cultuurwethouder Herbert Raat aan, waarop die staat met zijn twee honden.”

    Het wordt steeds gekker met de persoonsverheerlijking van Partijleider Raatpoetin. Noordkoreaanse toestanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.