Tenzij we het volbouwen met woontorens á la Singapore, waar ruim zes miljoen mensen op bijna tweemaal Texel wonen,  is Amstelveen gewoon vol. Klinkt voor de slechte verstaander iets van ‘eigen volk eerst’ in door, maar ik wijs er op dat de laatste jaren hier mensen heen uit heel de wereld heen kwamen. Op die internationale gemeenschap van 139 nationaliteiten is de gemeente blijkbaar heel trots. 

Te beweren dat Amstelveen vol raakt, is gewoon een signalement van de realiteit. De kreet ‘bouwen, bouwen, bouwen’ slaat wat Amstelveen betreft eigenlijk nergens op. Nou ja, we zouden de Bovenkerkerpolder nog vol kunnen bouwen, maar daar zijn vooral dezelfde mensen tegen die de kreet graag in hun mond nemen.

Geen rijtjeshuizen

Amstelveen moet gewoon kiezen tussen de aantrekkelijke gemeente waarmee zij nu in de Top Tien van allerlei lijstjes voorkomt en een steenvloek die meer mensen een dak boven zijn hoofd biedt. De term ‘stad in het groen’ ver achter zich laten, alom hoge flats laten verrijzen en absoluut geen rijtjeshuizen meer realiseren.

In het verleden heeft het voortgangsgeloof gezegevierd. Onder burgemeester Dirk Rijnders werden er vooral sociale woningen voor Amsterdammers gebouwd. Op destijds noodzakelijke Amsterdamse contingenten. De nazaten van hen zijn hier geboren en voelen zich terecht Amstelveners. Maar als zij aan een woning toe zijn, komen zij op een lange wachtlijst en duurt het minimaal 16 jaar voordat zij aan de beurt zijn. Samen met iedereen in de regio. Amstelveen mag namelijk maar een heel beperkt percentage zelf toewijzen. In de tijd van Rijnders geloofde de gemeente in een bevolking die naar de 200.000 inwoners ging en waarvoor heel de Bovenkerkerpolder moest worden volgebouwd

Conclusie

Door het bestuurlijke voortgangsgeloof van de laatste decennia is bijvoorbeeld de helft van het Oude Dorp gesloopt, waar schrikbarende flats verrezen, en kerken (waarvan ik er vele nog zag bouwen) werden vervangen door woningen. Pas sinds enkele jaren kwam het erfgoed ook in beeld en probeerden B&W nog te redden wat er op dat gebied te redden viel. Om tot de conclusie te komen dat heel veel al was gesloopt voordat de bestuurlijke en ambtelijke organen er blijkbaar van wisten.

Misschien is het beleid van de lokale overheid in veler ogen al decennia verkeerd geweest. Doorstromen werkt niet. Maar het meer bouwen van gesubsidieerde sociale huurwoningen voor de wijde regio ook niet, waarmee absoluut niet gezegd wil zijn dat hier alleen maar villa’s moeten komen.

We moeten kiezen: maar raak bouwen, alle expats en andere immigranten huisvesten óf een groene, aantrekkelijke en rustige gemeente blijven. Meer smaken zijn er niet.

4 REACTIES

 1. Slaapstad aan de Amstel wat is daar mis mee ? Zelf heb ik het dorp zien veranderen in een stad. Terugblikkend was ik gelukkiger met het dorp.

 2. Johan Bos overdrijft graag en verliest daarbij de realiteit en zelfs de eerlijkheid wel eens uit het oog. Niemand is immers een voorstander van ‘maar raak bouwen’ en ook niet álle expats en andere immigranten komen alleen naar Amstelveen.

  Een rustige gemeente tussen Amsterdam, Schiphol, A4, A2, A10 en A9 is een illusie die alleen met goede handhaving van samenlevingsregels enigszins kan worden benaderd.

  Al die mensen moeten ergens kunnen wonen. Het is immers overheidsbeleid dat zij komen en ook nu is er al een groot tekort aan woningen.

  De voorplaat van het bestuursvriendelijke blad AmstelveenZ toonde in maart 2021 dat Amstelveen de kans heeft gemist om aan de Noordoever van de Poel een aantrekkelijke stadswijk met hoogbouw te realiseren Ik had daar wel willen wonen.

 3. Zonder dat de hr Bos helemaal ongelijk heeft, vind ik wel dat hij veel op de zwart/wit toer gaat. Om te beginnen een overheid heeft de plicht om zijn mensen zo veel mogelijk te huisvesten. Zowel de landelijke en zeker de plaatselijke hebben op alle punten schromelijk gefaald en gaan daar nog moedwillig mee door gesteund door de journalist Johan Bos in deze colomn. De hr. Bos vermeldt bijvoorbeeld totaal niet dat in de toekomstige Scheg niet ėén soc woning gebouwd zal worden. Zowel de landelijke als de locale overheid zijn sinds de 90’er jaren helemaal blind gevaren op de “markt”.
  Erg dom, want daarom heeft men in de grote steden tekorten aan allerlei personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.