Eigenlijk manifestaties na elkaar geopend bij de SAKB aan de Ouderkerkerlaan. Cultuurwethouder Herbert Raat verrichte de officiële opening van de toer die de gemeentelijke piano maakt door de stad en de Open Dag van de SAKB werd geopend door Stadsdichter Matthijs den Hollander en de Haikukring Nederland.

Van Den Hollander was het zijn laatste optreden. Iets meer dan een uur later zou hij afscheid nemen van Amstelveen in de voormalige Annakerk.

Quatre mains

De piano van de gemeente is het gevolg van een door heel de gemeenteraad aangenomen motie, die werd ingediend door de ChristenUnie. Die had eigenkijk aan piano op staat bedoeld, waarop iedereen kon spelen. Bijvoorbeeld in het Stadshart, onder de luifel voor boekhandel Venstra. Zo ver kwam het niet, maar de gemeente schafte, behalve een veugel voor het raadhuis, een piano aan die door allerlei organisaties kan worden gebruikt.

Raat speelde quatre mains met de Japanse pianodocente Satoko, die lagenlang bij het Japanse koor betrokken is geweest en net de huidige dirigente ervan, die op dwarsfluit speelde, een duet afleverde.

Workshops

Het pand van SAKB Kunstlokaal werd op de open dag druk bezocht, er waren talloze creatieve workshops en zowel binnen als buiten stonden aan kunst en cultuur gewijde kramen. Sterk vertegenwoordigd was de Japanse gemeenschap, die bijvoorbeeld een theesessie leverde en Raat voorzag van uniek stel Japanse theekopjes. Dat werd overigens overhandigd door voorzitter Hans Jansen van de SAKB. “Die gemeentelijke piano krijgen wij hier als allereerste”, zei hij.

In de panden aan de Oderkerkerlaan is overigens de SAKB gevestigd naast de gymzaal van ODIN, waar voor de gelegenheid tal van amateurschilders hun toch wel verdienstelijke creatieve kunsten vertoonden. Maar er waren ook Japanse vechtsporten en Den Hollander werd er op dat ook de duikers van Nemo en het gitaarcentrum in de twee panden zijn gevestigd. Die vier hebben iets gemeen, vond hij. “Zij zijn allemaal verzamelaars van ogenblokken van geluk.” Waarna hij een Haiku in het Japans voorlas, de taal waarin het deze dichtvorm is uitgevonden. Zowel hij als de Japanse uitlegster ervan kreeg een kist met voedingsmiddelen van de Tuinvereniging Nesserlaan van Jansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.