De nieuwe mavo, die de naam Heros moet krijgen, dreigt er niet te komen. Dat melden de zes initiatiefnemers (foto). Die ouders en ‘onderwijsprofessionals’ melden dat het ministerie voor 1 november driehonderd handtekeningen eist van ouders met kinderen tussen de 10 en 12 jaar.

Daarna kan het ministerie de gemeente verplichten tot plaatsing op het lokale zogenoemde scholenplan.

Ontwikkeling

De initiatiefnemers willen kleinschalig onderwijs “met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling”. Dat wordt door de bestaande scholengemeenschappen in Amstelveen – die ook andere afdelingen hebben – niet gegeven, menen zij. Dr handtekeningen moeten afkomstig zijn van ouders op ten hoogste 15 kilometer rond Amstelveen. Dus uit Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, De Ronde Venen, Diemen en Ouderkerk aan de Amstel.

Hoewel volgens de initiatiefnemers het enthousiasme onder de ouders groot is, blijft het noodzakelijke aantal handtekeningen tocht achter. Volgens hen wijken nu ouders van leerlingen uit naar of Amsterdam terwijl ze liever een school in Amstelveen zouden hebben.

Concept

Het eigentijdse onderwijsconcept van Heros spreekt mensen aan, constateren zij. Docent Kimo Steenaart en winnaar van de onderwijswedstrijd ‘Onze Nieuwe School’ zegt dat Heros het belangrijk vindt rekening te houden met “de specifieke ontwikkelingskenmerken van leerlingen in deze leeftijd.” De nieuwe school wordt naar zijn mening “een plek waar leerlingen worden aangesproken op hun eigen mogelijkheden, rekening houdend met het ontwikkelingstempo van de hersenen.”

Geen huiswerk

In het lesprogramma van Heros zouden de leerlingen elke dag beginnen met bewegen. Volgens de initiatiefnemers zijn de hersenen voor sommige leerlingen aan het begin van de middelbare school nog onvoldoende gerijpt zijn en is daardoor taligheid, plannen en organiseren vaak nog te moeilijk. ‘Het gevolg hiervan is dat leerlingen te weinig succes ervaren op school en ouders zich zorgen maken’,  zegt de Herosgroep. Die belooft dat in de nieuwe mavo al het werk op school wordt gedaan, zodat leerlingen de eerste twee jaar geen huiswerk krijgen.

Toekomst

Bij Heros werken leerlingen volgens hen niet alleen aan het opdoen van kennis maar vooral ook aan opdoen van ervaringen. ‘Leren door doen en onderzoeken staat centraal en leerlingen krijgen de mogelijkheid opdrachten visueel af te ronden. Eén dagdeel in de week staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling,  wereldburgerschap en  toekomst- en beroepsoriëntatie. Leerlingen maken breed kennis met de mogelijkheden die ze hebben na het behalen van hun diploma. Bij Heros wordt geleerd voor het leven.’

Intussen beseft men dat de manier waarop een handtekening moet worden gezet niet meewerkt aan het bereiken van het vereiste aantal. Het ministerie vraagt namelijk om een digitale handtekening via DIGID en het BSN-nummer van het kind. Die kan niet iedereen digitaal leveren.

1 REACTIE

  1. Ergens wel jammer dat initiatieven tot een ander soort onderwijs dan bij de gebruikelijke diplomafabrieken al gauw dreigen te stranden. Misschien te elitair.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.