Of de komende wetswijziging, waardoor het door beleggers opkopen van woningen om die vervolgens te verhuren wordt bemoeilijkt, onderzoekt de gemeente nog. Over dat onderzoek wordt de gemeenteraad binnenkort geïnformeerd.

Dat antwoorden B&W op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid, die pleitte voor meer bescherming tegen opkopen van woningen door beleggers. De wetswijziging houdt in dat men een vergunning moet hebben om te verhuren.

Zelfbewoning

Dat klinkt Van den Bosch als muziek in de oren. Evenals andere fracties ziet zijn partij met leden ogen aan dat beleggers in Amstelveen oprukken en veel geld verdienen aan verhuur, waardoor het voor starters en mensen met een matig inkomen bijna onmogelijk wordt in de gemeente een huis te kopen.

Voor nieuwbouw geldt doorgaans de gedragslijn dat de koper zelf in een door hem gekochte woning moet gaan wonen. Er zijn al boetes uitgedeeld voor degenen die dat niet deden.

Maar met het bestaande vastgoed ligt dat anders. Steeds vaker worden starters en anderen overboden door beleggers. “De PvdA ziet dat eigenlijk in heel Amstelveen schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen”, zegt Van den Bosch. Hij spreekt daarmee uit wat ieder raadslid vindt.

Ambtelijk overleg

B&W zeggen samen met andere gemeenten in de regio de opkoopzaak ‘in de gaten’ te houden. Daarmee geven ze niet toe dat met het opkopen van bestaande woningen de spuigaten uit loopt. Ambtenaren voeren wel regionaal overleg, maar de gemeente zegt niet wat daar uit komt. Hooguit in de loop van het volgende jaar zou, op basis van de per 1 januari in  te voeren wet, bescherming  tegen opkopen in kunnen gaan, melden B&W. Zij waarschuwen de gemeenteraad ook dat geld en ambtelijke capaciteit moet worden vrij gemaakt voor het vergunningstelsel, afgezien van de uitvoeringsregels.

3 REACTIES

  1. Vooruitschuiven jongens en vooral de andere kant uitkijken bij deze totaal verziekte woningmarkt, terwijl het zo klaar is als een klontje, als je even de websites van de diverse makelaars naloopt, gaat de B&W nog eens een onderzoek tegen aan gooien. Treffend dat de hr. Raat van de VVD ook op RTVA loopt te bazelen dat er te veel onderzocht moet worden en dat dat zo veel geld kost zou kosten. Als er nou één overbodig onderzoek is dan is dit het wel.
    Wat die zelfbewoningsplicht betreft. In het bovenstaand artikel staat dat er ook al boetes zijn uitgedeeld, maar mij is er slechts één bekend. Ik zou dan wel eens willen weten hoeveel dat er exact zijn. Ook die zelfbewoningsplicht stelt weinig voor , gezien de tijdsduur, waarvoor die geldt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.