Het duurt nog even, maar soms vraag ik mij af wat de politieke partijen in de gemeenteraad in hun verkiezingsprogramma’s zeggen over zaken als biomassa en kernenergie. De lokale partijen, zoals als AVA en bbA, houden zich misschien alleen met hun achtertuin Diemen bezig, waar de grootste voor ontbossing en extra CO2-uitstoot zorgende biomassacentrale is gepland.

De idiotie van Frans Timmermans in Brussel, alsmede de eveneens ondemocratische honderd tafels van Ed Nijpels volgend, is men in Amstelveen geneigd die twee geen strobreed in de weg te leggen.

Gas

“Van het gas af”, blijft te leuze, want deze gemeente moet in 2040 fossielvrij zijn, een decennium eerder dan wat landelijk is bepaald. Om fossielvrij te zijn juicht men kennelijk de fossiele energie van de biomassa toe, als belangrijkste onderdeel (62%) van de zogenaamde groene stroom. Milieuorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie, aan de tafels nog voorstanders, zijn inmiddels faliekant tegen het verbranden van oerwouden om extra CO2-uitstoot te genereren.

Strategie

Burgerbelangen Amstelveen moet aan de gasloze strategie wel meedoen, want zijn eigen wethouder Peter Bot introduceerde de kreet ‘van het gas af’ om de ooit volstrekt ondemocratisch in Parijs besloten doelen op klimaatgebied te halen. BBA zat ten tijde van Bot nog in de coalitie. Nu in de oppositie dus, maar de vraag is of de partij net zo’n 180-graden draai maakt als de PvdA op bijvoorbeeld woningmarktbeleid (de partij vond eerst dat er meer goedkope huurwoningen moesten komen, maar slikte die zienswijze in om in de coalitie te komen).

Coalitie

Drie landelijke politieke partijen vormen nu de coalitie (VVD, D66 en PvdA). Op energiegebied is de invloed van D66 duidelijk. Democraten praten gewoon het ondemocratisch verkregen Klimaatakkoord na. Dat scheelt zelf nadenken. Maar de VVD is inmiddels voor kernenergie, D66 tegen. Misschien levert dat in B&W geen enkele spanning op, omdat men daar niet verder kijkt dan de grenzen van Amstelveen.

Terwijl men zich in de gemeenteraad afvraagt of het regionale beleid wel conform de democratische legitimiteit is en Amsterdam uiteindelijk niet de dienst uitmaakt, horen we niets over de nationale ideologie van in de Tweede Kamer ook aanwezige partijen. Kernenergie zou een scheiding tussen bijvoorbeeld de wethouders Floor Gordon van D66 en Herbert Raat van de VVD teweeg moeten brengen. Beiden kunnen natuurlijk zeggen dat het niets met lokale belangen heeft te maken. Maar de vraag lijkt of dat zo is. Amstelveen is geen eiland en maakt deel uit van Nederland. Men zou eens over de grens kunnen kijken naar Amsterdam, dat een enorme hoeveelheid extra windmolens wil plaatsen, die iets meer (wat er al staat inbegrepen)  dan één procent van een kernreactor opleveren. Maar goed, verdedigers van kernenergie zijn zorgvuldig geweerd aan de ondemocratische tafels onder leiding van klimaatpaus Ed Nijpels, wiens VVD anders denkt dan hijzelf.

Elf fracties

Ach, misschien komt er geen uitspraak over energie en gaat de gemeente door met het weer (zon en wind) daarvoor, wat vier procent van de behoefte levert. En zolang politieke partijen het onderwerp energie mijden, blijven zij ook bij de komende verkiezingen weer steken in het feit dat ze allemaal een ‘groen, sociaal, duurzaam en veilig’ Amstelveen willen. Ja, wie wil dan nou niet eigenlijk? Maar om dat in de gemeenteraad door elf (!) fracties, die het voornamelijk met elkaar eens zijn, te laten uitspreken, lijkt mij wat veel. Als al die fracties hetzelfde zeggen, duren de raadsvergaderingen trouwens ten onrechte heel lang. Mijn enige vrees is dat er nog meer partijen komen, doe in het koor hetzelfde lied aanheffen dat allang wordt gezongen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.