Op de plaats aan de Piet de Winterlaan waar zij werd doodgeschoten is vrijdag een gedenksteen voor Gabriëlle Cevat onthuld door burgemeester Tjapko Poppens en hoofdinspecteur Frank Paauw van de politie. De tragedie, die de 28-jarige Amstelveense hoofdagente het leven kostte, gebeurde op 9 juli 2008. Vrijdag dus precies dertien jaar geleden.

Bij de onthulling waren behalve Poppens en Paauw, ook de ouders, broers, wethouder Herbert Raat en veel collega’s van haar aanwezig. De voormalige politieagent, tegenwoordig werkzaam in het onderwijs, Maarten Postema sprak ook enkele worden. Hij was destijds een van haar collegiale vrienden, draaide weekend- en achtdiensten met haar en repte over een boom die te harer gedachtenis in het Amsterdamse Bos is geplant.

Tragisch

“Een tragisch gebeurtenis die de hele Amstelveense gemeenschap heeft geschokt”, zei de burgemeester. Cevat zag een automobilist die zijn wilde aanspreken over diens merkwaardige rijgedrag, maar hij richtte een vuurwapen op haar. Met dodelijke afloop.

“Het had ons allemaal kunnen overkomen”, zei Paauw tegen zijn collega’s. Het blauwe hart klopte bij Cevat, voegde hij er aan toe. “Zij stierf bij het uitoefenen van haar vak. Honderden collega’s uit heel het land kwamen naar haar uitvaart.” Hij zei dat toenemend geweld kennelijk in de gemeenschap zit, memoreerde ook de enkele dagen eerder neergeschoten en voor zijn leven vechtende misdaadjournalist Peter R. de Vries, en stond stil bij de vele dingen – zoals het krijgen van kinderen – die de jonge hoofdagente nooit zou meemaken. “Zij mag en zal nooit vergeten worden.”

Niet terecht

Poppens constateerde dat zij woonde en werkte in Amstelveen, voor de veiligheid van de inwoners van de stad. “Geweld is nooit terecht en zonder politie en andere hulpdiensten kunnen wij niet.” Bij de plechtigheid waren ook tal van mensen uit de straat waar het gebeurde aanwezig, die het allemaal meemaakten. Na de onthulling legden Poppens, Paauw en een collega-vriendin bloemen bij de gedenksteen, respectievelijk in de kleuren van de Nederlandse vlag en werd een paar minuten stilte gehouden. De ouders kregen een legpenning ter herinnering aan de passie van Gabriëlle Cevat. “Waakzaam en dienstbaar”, stond er op. In de nieuwe wijk De Scheg wordt een straat naar haar genoemd, hebben B&W eerder besloten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.