Terwijl andere fracties en omwonenden tegen de plannen voor het Allemans Kwartier zijn, was de PvdA-fractie enthousiast over de daarin begrepen sociale woningbouw. Dat zei fractievoorzitter Esther Veenboer woensdag bij de behandeling door de gemeenteraad van de Perspectiefnota.

“We realiseren ons dat we niet iedereen blij kunnen maken, maar het eindelijk realiseren van sociale woningen juichen wij van harte toe”, zei Veenboer.

Kentering

En blij zei ze ook te zijn met de toekomstige ontwikkeling in Legmeer waar twintig procent sociale woningen worden gebouwd. “Het bouwen van meer sociale woningen kan altijd beter, maar er lijkt een kentering ingezet.”

Overigens maakt haar partij deel uit van een coalitie die vindt dat er in wezen sociale huurwoningen voldoende zijn, maar dat die worden bezet door scheefwoners, zodat doorstroming centraal staat in het beleid van B&W.

 Herstel

 Zij stond ook stil bij de door het CPB verwachte economische groei van zo’n drie procent per jaar, waardoor het economisch herstel sneller zou kunnen gaan dan waar men van uitging, maar signaleerde ook de opmars van de Delta-variant in corona. “Daarnaast zijn er ontwikkelingen rondom herverdeling van het Gemeentefonds, de te verwachten extra gelden voor de Jeugdzorg en is er nog steeds geen regeerakkoord”, constateerde ze.

Dat B&W niet voor substantiële beleidswijzigingen, maar voldoende middelen vindt om het huidige beleid voort te zetten, vindt zijn de waarderen. “Een volgend college zal zich, in samenspraak met de gemeenteraad, hierover moeten buigen.

Vertrouwen in de overheid

Wat de PvdA betreft is dit ook een moment om te kijken wat geleerd kan worden van de COVID-crisis en de Toeslagen affaire om dingen beter te verankeren in de bestuurscultuur, die landelijke maat ook plaatselijke aspecten heeft. “Inwoners mogen niet met wantrouwen door de overheid worden benaderd en behandeld”, zei Veenboer. “Er moet altijd oog zijn voor het voorkomen van schrijnende individuele effecten van beleid.”

In Amstelveen schort het volgens haar niet zozeer aan het beleid, maar loopt men in de praktijk soms toch tegen uitdagingen aan, betoogde ze. “Bij die uitvoering moet er voldoende aandacht zijn voor de gevolgen van het beleid voor onze inwoners, voor de menselijke maat, noem het de Amstelveense maat. Niet alleen zijn onze voorzieningen op hoog niveau, het is onze ambitie om in de contacten met onze inwoners eenzelfde hoog niveau na te streven.”

Intentie

De PvdA staat volgens haar achter de gemeentelijke ambtenaren, “die elke dag hun stinkende best doen om de goede dingen te doen voor Amstelveners.” Het gaat niet altijd goed, gaf ze toe. “Maar die intentie is er wel. Er wordt namelijk al gewerkt volgens de bedoeling van de regel, in plaats van volgens de wet en toch komt men in de praktijk nog knelpunten tegen.”

Elke dag moeten ambtenaren volgens haar omgaan met duivelse dilemma’s en staan zij voor keuzes tussen maatwerk en rechtsgelijkheid.  “Om uitvoering nog beter te maken is de inzet van ervaringsdeskundigen voor de start van belang, zoals wethouder Van Ballegooijen laatst heeft gedaan, voordat hij bepaalde digitale tools ten behoeve van Corona ondersteuningsregelingen in gebruik liet nemen.”

Zij was, als mede-coalitiepartij, zeer te spreken over het contact van B&W met de inwoners. “Er zijn veel goede resultaten deze periode, maar het is nooit af, het kan altijd beter, daarom zitten we in de politiek.”

 Basisbanen

Zij is een voorstander ban de proef met basisbanen, waarover zij met GroenLinks een motie indiende. “Bij de wijze waarop we ons uit de crisis investeren is het de wens van de PvdA om de menselijke Amstelveense maat terug te zien en dat mee te nemen als ‘lesson learned’ uit de crisis en de toeslagen affaire. Want een schuld hebben betekent niet schuldig zijn en kansenongelijkheid bestrijden blijft een prioriteit.”

Naar verwachting staat de basisbaan ook in een Regeerakkoord, maar omdat onzeker is wanneer dar komt, vindt de PvdA dat nu lokaal moet worden gestart met een kleinschalig experiment. Mede coalitiepartij D66 gaat daarin niet mee en wil eerst een politieke discussie over de zaak. Veenboer: “Zoals het Bankrasmodel dat was voor het volleybal, kunnen wij een Amstelveens model voor de basisbaan neerzetten.”

Over diversiteit en inclusie diende zij – samen met D66, GL, BbA en Christenunie – een motie in om te onderzoeken of het mogelijk is zich als gemeente aan te sluiten bij een stedelijk platform voor Diversiteit in bedrijf.

 De PvdA staat verder achter het voorstel van VVD e D66 een onderwijs adviseur te benoemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.