Toch meer spraakwaterval dan vorigen leek de nieuwe kinderburgemeester Bana, die woensdag als de zoveelste werd geïnstalleerd voor de duur van één schooljaar. Zij heeft tal van ideeën over hoe het in deze stad zou moeten. Bijvoorbeeld dat er op schoolpleinen meer groen moet komen en dat met Engels op de basisscholen beter kan.

Zij werd woensdag door burgemeester Tjapko Poppens officieel geïnstalleerd, waarbij hij haar een belofte liet afleggen en vervolgens de ‘amtsketen’ omhing. Hij dankte overigens omstandig voorgangster Elina van Bana, die in een moeilijke periode (door corona) kinderburgemeester was.

Traditie

“Een mooie traditie”, noemde Poppens het gedicht dat zij voor de selectie voor kinderburgemeesterschap had moeten voordragen. Bana, tienjarige leerlinge van basisschool Willem-Alexander, zei het vooral belangrijk te vinden naar anderen te luisteren, zei ze. Waarmee zij volgens Poppens een belangrijke politieke les al had geleerd.

Net als vorige kinderburgemeesters wil zij zich met de uit oorspronkelijke kandidaten voor haar functie bestaande kinderraad inzetten voor geluk van alle Amstelveense kinderen. Veiligheid op weg naar school staat daarbij hoog op haar lijstje.

Gekozen

Wethouder Frank Berkhout van Onderwijs en Jeugd zei graag met de nieuwe kinderburgemeester samen te gaan werken. Volgens Poppens hebben vrijwel alle scholen aan de verkiezing meegedaan. Want anders dan bij de ‘echte’ burgemeester wordt de kinderlijke evenknie van hem (of haar) voldoet die niet aan de Nederlandse uitzondering en wordt die gekozen.

Er waren enkele raadsleden bij de installatie aanwezig, die wegens de coronaregels niet in de volledige raadsvergadering maar kort daarvoor plaats vond. Raadsleden die onderwijs en jeugd in hun pakket hebben, waren uitgenodigd voor de beëdiging. Evenals de families van de scheidende en de nieuwe kinderburgemeesters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.