De gemeentepagina’s in het Amstelveens Nieuwsblad moeten niet alleen informatie van B&W bevatten, maar ook die van de gemeenteraad. Dat vindt Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Met steun van CDA, Lijst Höcker, GroenLinks en SP diende die fractie terzake woensdag een motie in. De raad wil een aparte ‘RaadsInformatiePagina’ hebben, geredigeerd door zijn griffie, om inwoners te informeren.

Fractievoorzitter Ruud Kootker van bbA was het, blijkens zijn algemene beschouwing bij de behandeling van de Perspectiefnota,  niet eens met het gevoerde financiële beleid van B&W. Dar is volgens hem meer gebaseerd op éénmalige uitgaven dan inkomsten. Uit de algemene reserve wordt deze keer ruim twaalf miljoen gehaald.

Potverteren

De gemeente is aan het potverteren, doet vooral éénmalige uitgaven en heeft voor de lange termijn geen ruimte, zei hij. Financieel beleid dat stoelt op twee pijlers: die van uitgaven vanuit reserves en via langjarige financiering, constateerde Kootker. Wat zijn partij betreft moesten er twee pijlers bij komen, namelijk ook besparingen door de begroting goed door te lichten en op een verstandige manier omgaan met de onbenutte belastingcapaciteit.

Plinten

De tijd dat het geld van de gemeente tussen de plinten klotste, zoals een vorige wethouder het noemde, is voorbij, zei Kootker. Dat men nu ambities van B&W met eenmalige miljoenen financiert, waarbij natuurlijk ook de  € 60 miljoen uit de verfkoop van Eneco-aandelen helpt, is volgens Kootker een gemiste kans. “Potverterem dankzij Eneco”, zei hij. B&W zeggen zelf dat de marges smal zijn. “In goed Hollands: Het geld klotst niet meer tegen de plinten”, vertaalde Kootker dat.

Ambities matigen

Volgens hem moeten B&W hun vele ambities temperen en pas op de plaats maken, hoewel hij de bouw van scholen toejuichte. Maar dit 2-pijler financieringsbeleid beleid zorgt er tegelijkertijd wel voor dat er een aanzienlijke openstaande agenda is.”

De eerste prioriteit van Burgerbelangen Amstelveen is herstel van de lokale economie, betoogde Kootker. En er moet wat hem betreft speciale Taskforce voor de overlevering van het Stadshart komen.Onze belangrijkste zorg bij het economisch herstel betreft het Stadshart”, zei hij. “Wat bbA daar nu aantreft is een beeld van toenemende leegstand, verloedering, uitstel van investeringen, en pleisters plakken zonder fundamentele diagnose wat de nieuwe werkelijkheid van ons vraagt. Want bioscoop, cultuurstrip of landmark ten spijt, zonder een kwalitatief hoogstaand en florerend winkelcentrum met een sterke regionale uitstraling en aantrekkingskracht is het Stadshart ten dode opgeschreven. Met alle desastreuse gevolgen voor het Stadshart, Amstelveen en onze positie als regionale mobiliteitshub van dien.”

 Taskforce

In de Taskforce zouden gemeente, eigenaar Unibail van het winkelcentrum en andere onroerend goed eigenaren gezamenlijk tot een samenhangend economisch herstel- en stappenplan kunnen komen, vond hij.

Met de grote projecten Legmeer, Kronenburg-Uilenstede, De Scheg en alle andere onderhanden bouwprojecten in de stad komt Amstelveen aan zijn grenzen, zei hij verder.

Kootker: “Verdere verhoging en verdichting van de stad vinden wij, na de afronding van die projecten, volstrekt niet wenselijk. De leefbaarheid mag niet onder druk komen te staan; er moet nu ingezet worden op de leefbaarheid van de bestaande wijken en buurten door goede voorzieningen, zoals fijnmazig openbaar vervoer met haltes op loopbare afstanden ook voor ouderen, een goede infrastructuur die de verkeersdrukte in de wijk evenredig verdeelt en de verkeersafwikkeling vlot en veilig laat verlopen, goed geoutilleerde, ruime, veilige wandel-, voet- en fietspaden, ruimte voor buurtwinkels zowel retail als horeca,  medische centra waar zorg op maat kan worden geleverd, voldoende speel-, sport- en recreatieruimten in en rondom het groen.”

Eindeloos doorbouwen is wat hem betreft taboe. De regionale samenwerking houdt volgens hem ook gevaren in. “Wij moeten als Raad echt werk gaan maken van onze rol binnen Amstelland-Meerlanden en de MRA. Met een stevigere duiding van onze positie en een krachtige raadswerkgroep om onze invloed en zienswijzen kracht bij te zetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.