Actief voor Amstelveen (AVA) wil een kleinere overheid. En waar nodig specialisten inhuren. Dat zei fractievoorzitter Michel Becker woensdag bij de behandeling van de Perspectiefnota. De overspannen woningmarkt vraagt volgens hem ‘out of the box” denken, waarbij hij weer zijn voorkeur voor kleine huisjes, zogenaamde Tiny Houses, benadrukte. Hij kondigde ook AVA Next aan, een jongerenbeweging.

Overigens hield hij het woensdagmiddag kort, omdat hij geen herhaling wilde van wat AVA al in de drie raadscommissies had gezegd.

Compliment

Na het moeilijke coronajaar komen er betere tijden in zicht, zei Becker, die een compliment aan B&W en het ambtelijke apparaat van de gemeente op zijn plaats vond. Die zorgden ervoor dat de crisis voor velen enigszins dragelijk werd, zei hij. Maar het compliment maakte hij ook aan zijn collega-raadsleden, die vaak unaniem instemden met de door B&W voorgestelde maatregelen.

Trots was hij ook op zijn eigen fractie. AVA heeft volgens hem met een kleine bezetting bergen werk verzet “om een structurele bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en leefbaarheid van Amstelveen.”

Moties

Hij wees op de schriftelijke- en mondelinge vragen en de moties die AVA (al dan niet mede) indiende. Eigen moties werden vaak met meerderheid werden aangenomen\, zei hij. Hij noemde onder meer de moties op het gebied van Schuldhulpverlening Zelfstandigen, Bevriezing huurverhoging ten tijde van crisis, Dierenopvang, Steun aan het Bostheater, Jongeren ontmoetingsplek, Onderzoek Veiligheidscentrum en de Onafhankelijke Adviesraad voor de Media.

Over dat laatste is hij van mening dat de politiek er bij de media tussenuit moet.  En AVA zal blijven pleiten voor een kleinere overheid en waar nodig, inhuur van expertise per vakgebied, zei hij.

Tiny Houses

Volgens hem krijgen woningbouwprojecten in Legmeer, Kronenburg en de Scheg veel aandacht in de perspectief nota, die op tafel lag en waarin de contouren voor de volgende begroting duidelijk worden en het beleid van de uit VVD, D66 en PvdA bestaande coalitie.

“Maar voor AVA is het duidelijk dat om Amstelveen toekomstbestendig en diverser te maken betaalbaar wonen voor iedereen van het grootste belang is”, zei hij. “Voor de doorstroming van senioren en de woonbehoefte voor kleine gezinnen en starters, zullen we echt Out of the Box moeten gaan denken en hier nog meer energie, geld en middelen in moeten steken dan tot nu toe. In het verlengde hiervan hopen wij dat er spoedig uitvoering gegeven gaat worden aan onze twee moties over tijdelijke huisvesting Tiny Houses, de starters wachten nu al lang genoeg.”

AVA NEXT

Ook jongeren die niet aan bij\voorbeeld de VU studeren moeten zich kunnen inschrijven voor een woning in het te vernieuwen Kronenburg, waar 2500 kamers bijkomen. Daarover diende AVA een motie in. “Jongeren zijn de toekomst van Amstelveen. Dat is de reden dat AVA niet over maar met jongeren praat en van nu start met een eigen jongerenbeweging AVA NEXT. Jongeren krijgen op deze manier inspraak en bepalen zo mede hun eigen toekomst in Amstelveen. AVA zal deze ideeën inventariseren en waar mogelijk met een motie inbrengen.”

Luisteren

Goed luisteren is volgens hem niet iedereen gegeven. “Dat blijkt ook telkens weer uit de verschillende participatie trajecten, zoals betreffende het Oude dorp, Bovenkerk, Alleman Kwartiet en de buurtschap Zwarte Kat. Daar voelden inwoners zich niet of nauwelijks gehoord. Om nog meer met onze inwoners in contact te komen gaat AVA op zoek naar woordvoerders uit de wijken, die als wijkambassadeurs het wel en wee in de wijk met ons kunnen bespreken en AVA daar naar kan handelen.”

Becker zei inwoners meer perspectief, inspraak en betrokkenheid te willen bieden over wat er in hun leefomgeving gebeurt. “Alleen zo kan er draagvlak gecreëerd worden voor de broodnodige ontwikkelingen in onze mooie stad”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.