Van de gemeente komt een tegemoetkoming op het gebied van Onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Die regeling is verlengd tot 1 oktober.

Eerder al trad de rijksregeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in werking met terugwerkende kracht van 1 januari van dit jaar af. De lokale regeling kwam tot stand na gesprekken met inwoners, zegt de gemeente.

Niet in aanmerking

De TONK-regeling is een tegemoetkoming voor persoonlijke kosten. De drie lokale kostenposten worden toegevoegd aan de lijst noodzakelijke kosten. Inwoners met een TONK-uitkering komen meestal niet in aanmerking voor kwijtschelding van de OZB, waterschapsbelasting of afvalstoffenheffing. Er gelden strenge regels voor kwijtschelding en inwoners komen hiervoor alleen in aanmerking als zij geen vermogen en een inkomen rond bijstandsniveau hebben.

Woonkosten

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen): “Een groep inwoners heeft het financieel echt zwaar o.a. door de coronamaatregelen. Zowel zelfstandig ondernemers als inwoners die hun baan zijn verloren of met een flexibel contract minder kunnen werken. De woonkosten zijn in Amstelveen ook vaak zo hoog dat mensen meteen in de problemen komen als hun inkomen daalt. De woonkosten zijn hier hoger dan in andere gemeenten in Nederland, daarom heeft Amstelveen gekozen voor een hoger bedrag. De TONK-regeling is er zodat zij hun noodzakelijke kosten nog kunnen betalen. Na gesprekken met inwoners hebben we besloten de regeling uit te breiden. De gemeente hoopt met deze regeling inwoners weer een fatsoenlijk bestaansniveau te geven en hun zorgen weg te nemen. We hopen dat meer inwoners die het nodig hebben zich melden.”

 TONK-regeling aanvragen

De TONK-regeling biedt financiële ondersteuning bij noodzakelijke kosten: woonkosten, verzekeringen, vervoer, kosten voor dieren en belastingen. De TONK-regeling is met drie maanden verlengd tot 1 oktober 2021. Op de website van de gemeente vindt men een aanvraagformulier en meer uitleg over de voorwaarden.

Men kan de TONK met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 januari tot 1 oktober, voor maximaal 9 maanden. Men vraagt de TONK aan voor de maanden dat de aanvulling op het inkomen echt nodig is. Een aanvraag kan worden ingediend tot uiterlijk 1 november.

Voor meer informatie:  www.amstelveen.nl/tonk of telefonisch contact met het Amstelveenloket via 020-540 49 11.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.