Dat er eindelijk een wet komt die een einde beoogt te maken aan het beleggen in woningen, om die te verhuren en winst te maken, juicht in elk geval raadslid Arnout van den Bosch (PvdA, foto) toe. Hij heeft wethouder Rob Ellermeijer gevraagd wat er nodig is om de nieuwe regeling snel in te voeren in Amstelveen.

Waarschijnlijk wil de hele gemeenteraad dat. Overigens bestaat er nu wel een lokale verordening om bij nieuwbouw zelfbewoning te gelasten, maar de bestaande woningen worden aan de lopende band in Amstelveen opgekocht door beleggers, die veelal meer bieden dan woningzoekenden die een huis willen kopen.

Starters

Overigens vindt de PvdA betaalbaar wat onbetaalbaar is als nieuwe bouwprojecten worden gerealiseerd, maar zij is nu eenmaal een coalitiepartij die met VVD en D66 meestemt. Volgens GroenLinks en SP zijn gereed komende woningen voor verhuur en verkoop te klein en te duur.

Maar de nieuwe wet juicht de PvdA toe, omdat nu mensen ‘met een normaal inkomen’ door de beleggers geen enkele kans meer maken op een koopwoning. Volgens Van den Bosch krijgen starters door de nieuwe wet weer de kans een huis te kopen, zonder dat steeds beleggers er met de buit vandoor gaan.

In Amstelveen geldt voor nieuwbouw van woningen dat men er als koper moet gaan wonen, anders volgt een hoge boete.

 Vergunning

Maar voor bestaande woningen is niets geregeld, omdat daar juridisch geen mogelijkheden voor zijn. Door de wetswijziging, die nu bij de eerste kamer ligt,  kan waarschijnlijk op korte termijn een opkoopbescherming van bestaande woningen worden ingevoerd, zegt Van den Bosch. De opkoopbescherming houdt in dat de koper van een woning in de eerste vier jaar een vergunning nodig heeft voor het verhuren van die woning.

Van den Bosch: “Beleggers kopen huizen op om er veel geld aan te verdienen. Door verhuur te verbieden is dat niet meer interessant en komen huizen weer terecht bij mensen die echt woonruimte nodig hebben. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen.”

De koopbescherming kan door de gemeente worden ingevoerd in wijken met een tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen, zegt het PvdA-raadslid. “Het is duidelijk dat in heel Amstelveen een tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen is. We moeten nu snel aan de slag.”

20 REACTIES

  1. Huizen die compleet gemeubileerd aan expats worden verhuurd, worden óók bewoond. Daar zit gewoon een gat in de markt waarin niet wordt voorzien.

    Het amtenarenfonds ABP, het Philips Pensioenfonds, etc beleggen ook in woningen die worden verhuurd. In feite is iedere pensionado een belegger.

    Men mag dus wel met goed fatsoen maandelijks een pensioen van 1.500 euro per maand incazseren, maar wie een appartement van 300.000 euro met een volledig inventaris voor 1.500 euro per maand verhuurt (met alle hoge kosten die daarbij komen, zoals provisie aan agentschap, leegstand, schoonmaakkosten, reparaties, apparatuur en inventaris afschrijven, vve-bijdragen, etc) is een uitbuiter.

    • €1500,—😂😂😂 Je loopt achter app. Is eerder bijna €3000,—. En ja, het zijn uitbuiters, maar vergeet niet dat een expat ook 30% minder inkomstenbelasting hoeft te betalen, hè. En wijs me ook eens een normaal appartement van 80 tot 90m2 voor €300.000 aan.

  2. Ik gaf maar een simpel rekenvoorbeeld. Maar goed, nu dan concreet:

    Hoeveel maandhuur excl energie etc mag iemand vragen voor een appartement van 85 m2 met een waarde van 500.000 euro en met een inventaris van 20.000 euro zonder voor uitbuiter te worden uitgescholden?

    Waarom is het ABP géén uitbuiter terwijl het maandelijks jouw pensioen betaalt dankzij belegging van jouw pensioenpremies in huurwoningen?

    • Wat wil je nou horen App? Ik ben geen econoom of pensioendeskundige. Ik weet alleen dat rendementen van 8% in de huidige kapitaalmarkt erg veel is. Iets waarmee de regering jarenlang heeft geadverteerd. En ik heb > 40 jaar gewerkt. Dan mag ik ook een normaal pensioen hebben.

  3. Je noemt particuliere verhuurders generiek ‘uitbuiters’, ongeacht welke huur zij vragen voor wat dan ook.

    Waar moeten de expats waarop Amstelveen drijft wonen? Als zij een huurprijs te hoog vinden, kunnen zij een ander huis kiezen. Hun werkgevers en de NL overheid betalen mee.

    Als jij jouw pensioen kapitaliseert, kom je uit op een heel aardige middenklasse woning die door het ABP voor jou wordt verhuurd.

    • Pardon ,Amstelveen drijft op expats😂😂Ja ,een stel zijn belangrijk, maar als de anderen er niet zouden zijn zouden we toch echt met een probleem zitten. Je klinkt als Raat! Wat doet dan de overige 80% van de bevolking? De Nederlandse overheid betaalt niets. Wij betalen dat met z’n allen. Mijn pensioen in totaal een middenklasse woning in Amstelveen? Dat is een €480.000,— en dan nog kk. Dan moet ik wel 98 worden, wil ik dat er uithalen. 😂😂😂Voor dat geld heb je in Amstelveen een heel gewoon rijtjeshuis van ongeveer 35 jaar oud.

  4. Heb jij enig idee hoeveel kapitaal er nodig is om jouw vaste maandelijkse pensioeninkomen op te brengen?

    Niet iedereen verkeert in de gelukkige positie dat hij 40 jaar lang pensioenpremies heeft moeten/mogen/kunnen afdragen, met een gegarandeerd, risicovrij en inspanningsloos maandelijks inkomen als resultaat.

    Het is te gemakkelijk om vanuit die luxepositie iedereen te verketteren die op andere manieren de kosten van zijn oude dag moet zien te dekken.

    Mag men fatsoenshalve wel een duur zeil- of motorjacht aanschaffen, maar niet een huis om te verhuren?

    Het probleem is niet de belegger maar de schaarste en die is niet diens schuld.

    • Ja, inspanningsloos. Jij hoeft immers niets te doen om je maandelijkse pensioen te ontvangen, terwijl particuliere beleggers vaak best veel werk hebben aan een verhuurde woning.

      • Toe nou App, tuurlijk hebben ze er werk aan! Maar het levert ook goed geld op, anders zouden ze het toch echt niet doen.

    • Deed jij je werk voor niks, Frank? En waarin zijn jouw pensioenpremies geïnvesteerd? Precies: woningen. Jij bent dus ook een huisjesmelker.

      Jij en de PvdA vegen integere particuliere beleggers op één kwalijke hoop met gewetenloze uitbuiters die hun verantwoordelijkheid niet nemen.

      • Blijkbaar ben jij ook zo’n integere belegger. Ik vind huizen die in 25 jaar 5x keer over de kop zijn gegaan een totaal verziekt gegeven. Markt of geen markt. En ik ben van mening dat dat bewust is gebeurd. Wonen is nog altijd een recht, geen gunst! Maar het tegendeel is gebeurd. Iedereen heeft er goud geld aan verdiend, behalve de huurder. En wat betreft mijn pensioen? Het ABP zal daar heus wel aan meedoen. Deden ze dat niet , dan zouden ze wel mijn geld ergens anders instoppen. Trouwens wat heb ik als individu daar over te zeggen? Helemaal niets. Dus houd op met je onzinredenaties. Je kletst enkel naar jezelf toe.

  5. Probeer eens op een normale en fatsoenlijke manier te discussiëren ipv dat eeuwige geschimp en die stomme plaatjes erbij.

    Kan je mijn vragen niet beantwoorden of wil je dat niet? Als je het niet met mij eens bent dan hoor ik dat graag.

  6. Dat huizen in 25 jaar 5x keer over de kop gaan, is te danken aan de marktwerking waar de kortzichtige en zelfzuchtige neoliberalen van de VVD zo dol op zijn. Het is inderdaad een totaal verziekt systeem waarin steeds meer het principe van ‘survival of the fittest’ geldt.

    Een sociale verzorgingsstaat op basis van maatschappelijke solidariteit kan onmogelijk in stand worden gehouden in een wereld met open grenzen waarin de handigste marktpartijen regeren over alles en iedereen.

    China zal overheersen omdat het zowel communistische als kapitalistische methoden toepast voor eigen gewin en voor het bereiken van de uiteindelijke toppositie. Onze democratische leiders kunnen alleen nog reageren, niet meer regeren. Die macht hebben ‘wij’ overgedragen aan een wereldmarkt en deelmarkten die steeds meer door China worden gedicteerd.

    De huizenmarkt is één van de deelmarkten die als functie hebben om ons stelsel steeds verder intern te verzwakken: Verdeel en heers.

    • Ik kan niets met internationale vergezichten. Ik zie alleen dat hier voor 1 kamerwoninkjes van 30 m2 rustig €900,— of meer wordt gevraagd en dat starters in de soc sector 17 jaar moeten wachten, terwijl aan de andere kant het aantal 1 persoonshuishoudens enkel maar toeneemt. Dat kan iemand die een inkomen heeft van net boven de soc huurgrens nauwelijks ophoesten. Ik neem het de gemeente dan ook kwalijk dat zij zich totaal niet inspant voor deze grote groep en enkel maar bezig is met het aantrekken van kapitaalkrachtigen en expats, die natuurlijk ook belangrijk zijn voor onze samenleving, maar niet alleen maar. Het stoort mij dan ook uitermate dat zij helemaal naar de pijpen danst van projectontwikkelaars en speculanten, zoals bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen wijk de Scheg. Niet één soc woning is daar gepland van de minimaal 700 woningen die daar moeten komen. Zelfs in de goedkope vrije sector is het een probleem, ondanks al het gekraai van Floor Gordon van D66 dat zij veel doet voor “betaalbare” woningen, zijn de te vragen huren voor grote groepen niet haalbaar.

  7. Het ministerie VROM was het laatste dat ‘Volkshuisvesting’ in zijn naam had. Dat dit ministerie in 2010 opgeheven werd, zegt genoeg over het belang dat neoliberalen aan volkshuisvesting hechten. Geen, dus. Het volk heeft voor dit beleid gekozen.. Het Malieveld stroomt niet vol met proteseerders.

    Je hebt helemaal gelijk maar toch ben je een roepende in de woestijn. Dat beleggers, investeerders en projectontwikkelaars een gezond rendement willen, kan je ze niet kwalijk nemen en zelfs niet dat zij misbruik maken van de ruimte en mogelijkheden die de overheid en de politiek hun daartoe biedt.

    Niet iedere particuliere verhuurder is echter een uitbuiter en zonder particuliere beleggers was de situatie helemaal rampzalig geweest.

    • Die particuliere beleggers die ook 1 of 2 huizen hebben leggen geen gewicht in de schaal. Die volgen slechts de onvolprezen markt en doen op hun niveau net zo hard mee met de grote jongens. Ik ken genoeg oudere echtparen die wilden downsizen en nu een appartement huren en dat mede kunnen bekostigen uit de inkomsten vanuit hun oude huis. Zij kunnen meer krijgen maar moeten ook meer betalen, maar ondertussen blijft die grote groep die wil starten wel constant aan de pan hangen. Daar zit het probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.