“Menstruatiearmoede’, noemt men het als geen geld genoeg in een gezin is om voldoende tampons en maandverband te kopen. Op enkele middelbare scholen start de gemeente daarom een onderzoek om na te gaan of daar vrouwelijke leerlingen geplaagd worden door het euvel.

Om het onderzoek had de gemeenteraad unaniem gevraagd. Die steunde een motie van de PvdA, gesteund door de twee andere coalitiepartijen (VVD en D66) en AVA.

Evaluatie

In het nieuwe schooljaar (2021 / 2022) worden op Keizer Karel college (KKC), Herman Wesselink college (HWC) en Panta Rhei menstruatiemiddelen vrij beschikbaar gesteld. Rond het einde van het schooljaar wordt de proef geëvalueerd.

Met Amstelveense middelbare scholen vindt de gemeente dat scholieren op geen enkele wijze beperkt mogen worden in het volgen van onderwijs. Rond het einde van het schooljaar wordt de proef geëvalueerd.

Weinig geld

Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen (PvdA) zeggen scholen een sterk vermoeden te hebben van menstruatiearmoede onder scholieren. “Dat is het geval als vrouwelijke leerlingen te weinig geld hebben om menstruatieproducten, zoals tampons of maandverband, te kopen. Daarom is het heel goed dat we deze proef doen”, zegt hij.

Een coördinator van de leerlingenbegeleiding van Panta Rhei deelt die mening.  “Wij boden deze middelen al wel aan, maar het is goed dat de gemeente nu de betaling op zich neemt”, zegt die.

Enthousiast

Ook Herman Wesselink college en het Keizer Karel college zijn enthousiast over dit initiatief en bereid de menstruatiemiddelen gratis aan te bieden aan leerlingen die dat vanwege armoede nodig hebben. De scholen willen de menstruatiemiddelen op dezelfde wijze aanbieden.

Ze zullen in een kastje in een lokaal liggen. Dat is volgens de scholen een prettige locatie en vrij toegankelijk voor scholieren. Die kunnen de menstruatiemiddelen zelf pakken en ook een kleine voorraad voor thuis meenemen. Om een passend aanbod te bieden worden verschillende menstruatieproducten beschikbaar gesteld.

1 REACTIE

  1. Sorry hoor, belachelijk dat dit formeel geregeld moet worden. Zelfs op de basisscholen waar ik gewerkt had , was er altijd wel een voorraadje voor het geval dat. We kunnen weer merken dat de verkiezingen er aan komen. Laten deze partijen liever werken aan toegankelijkheid tot allerlei zaken voor deze groep. Ik denk dan aan cultuur, onderwijs, redelijk wonen, mobiliteit enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.