De gemeenteraad kiest 7 juli voor handhaving van het bestaande zwembad De Meerkamp, met uitbreiding van een extra instructiebad, een denksportcentrum, een gezondheidscentrum en kantoor voor AmstelveenSport. De kosten van dat uit te breiden complex aan de Sportlaan bedragen ruim ā‚¬ 13,6 miljoen. Daarmee wordt het voorstel van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) verworpen gelijk maar een nieuw zwembad Ć” ā‚¬ 40 miljoen bouwen.

De VVD verklaarde zich bij monde van raadslid Victor Frequin tegenstander van de nieuwbouw. Hij verweet in de woensdag gehouden vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) het commissielid Ferry van Groeningen van BBA een slecht verhaal in de media te hebben opgehangen.

Kamikaze

ā€œWij zijn benieuwd wat nu de echte BBA is. De prudente partij die zich zorgen maakt over de financiĆ«n van de stad, die overigens bij de huidige coalitie in goed handen is, of een kamikaze partij die het niet kan schelen wat het kost als ze maar in de krant komenā€, zei hij.

Volgens Frequin laat Amstelveen zich met een investering van ruimĀ  ā‚¬ 13,6 miljoen van zijn beste kant zien en is het goed nieuws voor de nu op wachtlijsten daarvoor staande kinderen, die met een extra bad weer zwemlessen kunnen krijgen.

BBA hangt volgens hem enerzijds de bezorgde huisvader uit over het geld en is anders een potverteerder, zei Frequin. De partij heeft eerder gezegd dat de ambities van B&W de financiƫle reikwijdte van de gemeente te boven gaan. Te verwachten is dat de andere coalitiepartijen (D66 en PvdA) de opvattingen van de VVD delen.

Kapitaalvernietiging

Sportwethouder Rob Ellermeijer wees er op dat de laatste jaren het zwembad De Meerkamp ten koste van veel geld is gerenoveerd en verduurzaamd. Al die investeringen zouden voor niets zijn geweest, een vorm van kapitaalvernietiging, als nu wordt besloten Ć” ā‚¬ 40 miljoen een nieuw zwembad te bouwen. De Meerkamp is destijds gebouwd voor 70.000 inwoners en niet voor de 100.000 waar wij nu heen gaan. Er moet volgens hem snel iets aan de wachtlijsten gebeuren van kinderen die zwemles willen. Een extra bad zal ook aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van de duurzaamheid.

Rapport

Het complex aan de Sportlaan, volgens hem een ideale locatie daarvoor, is na uitbreiding minimaal voor tien jaar klaar. Het voorstel van het college houdt overigens in dat in 2025 of 2026 een besluit over eventuele nieuwbouw wordt genomen. Van Groeningen verwees naar een uit 2019 daterend rapport, waarin gepleit werd voor een nieuw zwembad. Maar daar lag onderzoek aan ten grondslag in een heel andere periode, voor de coronacrisis, zei Ellermeijer. Overigens komen het denksportcentrum, het gezondheidscentrum en de kantoren voor AmstelveenSport er volgens het voorstel alleen als de huurders de huur kunnen opbrengen. Het denksportcentrum zal een vervanging van het voormalige in Randwijck gelegen Go-centrum zijn. Daarvoor pleitte vurig Marcel Mock, bestuurslid van bridgeclub Pegasus en inspreker bij de commissie.

Voorwaarden

Zowel Bert de Pijper van de ChristenUnie als Michel Becker van AVA twijfelde over de bouw van gezondheidscentrum en denksportcentrum. Het zwembad was zeer nodig volgens Becker, die er niet aan moest denken dat tijdens de bouw van een nieuw zwembad bezoekers verwezen worden naar baden in andere gemeenten. Maar is goedkoop niet duurkoop, wilde De Pijper weten. ā€œWaar kiest de gemeenteraad precies voor, want aan veel van de besluiten die van ons worden gevraagd, zijn voorwaarden jegens anderen verbonden?ā€

Twijfels over het voorstel had ook Ilika Polderman (GroenLinks). Zij constateerde dat het voorstel van B&W erin voorziet dat over vijf jaar alsnog een beslissing over een nieuw zwembad wordt genomen. ā€œIs dat rapport uit 2019 dan zinloos geweest?ā€ vroeg zij.

Scheg

En Becker hield zijn twijfels over het Denksportcentrum. Volgens hem kan men voor denksoorten terecht in de wijkcentra. En ook voor hem bleef de vraag wat de gemeente gaat doen als de diverse partijen, zoals AmstelveenSport en de denksportverenigingen, de huur niet kunnen opbrengen. Ellermeijer vond dat over vijf jaar beter vooruit is te kijken. Misschien komt er volgens hem dat wel een sportcomplex bij de nieuwe wijk De Scheg, waarin het centrum mogelijk past. Maar voorlopig gaan B&W voor een extra bad en de drie maatschappelijke functies. Een voordeel van het voorstel van B&W is ook dan de Ben Goudsmithal kan blijven bestaan, zei hij.

6 REACTIES

  1. Beetje raar verwijt van de VVD over dat potverteren als je net besloten hebt 6 miljoen euro in Stedin te steken wat in het geheel niet aan Amstelveen ten goede komt.

  2. Nee, dat is niet zo CeeBee. Dat zijn aandelen die waarde hebben en zelfs rendement geven. En natuurlijk komt die investering en dat rendement wel ten goede aan Amstelveen.

    • Op de korte termijn heeft u misschien gelijk, maar hoe zit het met op de lange termijn? Aandelen kunnen namelijk ook behoorlijk dalen en zijn deze vrij verhandelbaar? Zo niet dan kunnen we wel aan de pan blijven hangen. Daarnaast komt de principiĆ«le vraag ; Moet openbaar geld wel belegd worden in aandelen?

  3. En een zwembad is geen maatschappelijk rendement? De VVD beschouwt de gemeente daarmee als een soort van beleggingsclub met geld van belastingbetalers.

  4. Ook dat is niet zo SayMoney. We vinden uitbreiding huidig zwembad en zwemlessen voor alle kinderen juist heel belangrijk en daarom investeren we 13,65 mio. Veel maatschappelijk rendement dus.

    • Mee eensIn dit geval hoort elk kind in deze waterrijke omgeving( en ook volwassene) minstens 1 zwemdiploma te hebben en als het huidige zwembad niet aan de vraag voldoet, dient er bij gebouwd te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.