Voor café De Zwarte Kat was een kleinschalige horeca taboe, maar even verderop langs de Amstel kan wel een hotel worden gebouwd op de plek van een boerderij. Nu de Amsteldijk Zuid door de gemeente tot stedelijk gebied is verklaard kan dat, evenals drie villa’s die komen op de plaats van het voormalige café.

De gemeente vond een zogenaamd boetiekhotel vorig jaar een goed idee van twee inwoners van Nes aan de Amstel, maar zij heeft wel de toestemming van de provincie Noord-Holland nodig. Daar wacht zij nu op.

Zakelijk segment

De oude boerderij (foto) ligt aan Amsteldijk Zuid 183 en de initiatiefnemers willen er een hotel met ongeveer twintig kamers bouwen. Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken zag er vorig jaar een aanvulling in voor het hogere zakelijke segment van het overnachtingswezen. Zij zei toen dat het hotel iets extra’s was in het buitengebied, dat volgens de gemeente niet landelijk, maar stedelijk is. Inwoners van Buurtschap De Zware Kat denken daar anders over en gaan naar de Raad van State om de landelijke status te bepleiten.

Quickscan

De gemeente baseert zich onder meer op een zogeheten quickscan. Die mag een jaar duren, maar B&W hebben in het geval van het hotel inmiddels voor verlenging tot november gezorgd.  Dat staat in een brief van college van aan de gemeenteraad. Want het plan voor een boetiekhotel moest aan de Provincie worden voorgelegd. Volgens de brief aan de gemeenteraad komen daar maximaal 24 kamers.

Agrarisch bedrijf

Het agrarisch bedrijf van de boerderij verdwijnt dus. Het voorstel is de huidige woning met stallen te slopen en er een hotel met restaurantfunctie te bouwen. Een schuur maakt plaats voor een nieuwe woning. De exacte locatie van de woning moet nog worden bepaald: tegen het hotel aan of elders op het terrein.

 “De eerste indruk van het plan is goed”, zei Gordon destijds.  “Het wordt zo te zien een stevig, statig en traditioneel gebouw.” Dat past volgens haar bij de karakteristieke uitstraling van het gebied.

 Strategie

Het uitgangspunt was dat er niet méér wordt gebouwd dan er nu staat en de zichtlijnen vanaf de Amsteldijk naar het bovenland verbeteren. Volgens Gordon is het initiatief getoetst aan de door de gemeenteraad vastgesteld nota ‘Accomodatiestrategie en toeristenbelasting’.

De Dorpsraad Nes a/d Amstel heeft kennisgenomen van het plan en staat er positief tegenover. De toekomstige hoteliers willen gaan samenwerken met lokale ondernemers, scholen en met Ons Tweede Huis dat ook aan de Amsteldijk Zuid is gevestigd.

1 REACTIE

  1. Dat hotel gaf iets extra’s toen in het buitengebied. En nu is volgens diezelfde gemeente een stedelijk gebied. Hoe bruin kun je ze bakken. Een feit blijft dat de dijk zo steeds meer verrommeld, terwijl er eerst een hotel was in het hogere segment tegenover Loetje in Overamstel, waar met kunst en vliegwerk de monumentenstatus vanaf werd gehaald om daar ook wat moderne villa’s te bouwen. Ik zou toch wel eens willen weten of VVD en D66 eigenlijk een visie hebben over de bebouwing langs de Amstel of dat zij steeds ad hoc reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.