‘Hoewel het college al heeft toegezegd aanbevelingen van de GGD over te nemen, wil de PvdA verder gaan en al het mogelijke doen om te voorkomen dat mensen op straat belanden.’ Eigenlijk was het voor de PvdA voortborduren op een eerdere door de gemeenteraad aangenomen motie van die partij waarvoor zij in de raadscommissie Burgers en Samenleving woensdag de aandacht vroeg.

Opnieuw komt die partij volgende week met een motie in de gemeenteraad. Het gaat om zogeheten ‘economisch daklozen’, mensen die bijvoorbeeld door een relatiebreuk op straat terecht komen. Maar daar hebben we het al eens over gehad en toen de motie van de PvdA ondersteund, zeiden Marga van Herterijck van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Michel Becker van Actief voor Amstelveem (AVA).

Opnieuw

“De raad heeft hier al eens uitvoerig over gesproken. Waarom moet dat nu opnieuw”, zei Van Herteryck. “Wat is de reden dat de PvdA nu opnieuw met nagenoeg dezelfde vragen komt.” Ook Becker zag er een herhaling van zetten in. Namens de PvdA-fractie antwoordde Guido Dennenbroek dat onder meer de media en de uitslagen van het GGD-onderzoek hem tot het agendaverzoek hadden geïnspireerd. “Wij willen verder gaan met de aanbevelingen van de GGD.”

Auto

Maar die aanbevelingen worden door B&W overgenomen, zeiden ze al. En wethouder Marijn van Ballegooijen, partijgenoot van Dennenbroek, bevestigde dat nog eens in de raadscommissie. Hij memoreerde dat sommige Amstelveners na bijvoorbeeld een echtscheiding in hun auto slapen. “Wij willen ze redden uit de auto naar een plek waar ze kunnen wonen.” Maar ja, die urgentie maakt dat veel anderen nog langer op een woning moeten wachten. Van Ballegooijen zei dat voor sommigen er weinig anders op zit dan naar een andere regio te vertrekken waar zij dan misschien zowel werk als een woning vinden. Volgens hem stijgt in heel Nederland de nood op dit gebied, een van de gevolgen van het schrijnende woningtekort.

Kamer

Stieneke Kruijer van GroenLinks zei dat in grote huizen wonende Amstelveners een deel daarvan kunnen afstaan en Sandra van Engelen (CDA) vroeg zich af of verhuur van een kamer voor een bijstandsgerechtigde geen gevolgen heeft. Intussen blijft de vraag wat een Amstelvener is. Iemand die hier altijd heeft gewoond, of iemand die dat voorheen deed en een tijdje weg was maar wel weer naar Amstelveen terug wil. Hotels in Amstelveen willen wel voor langere tijd een kamer verhuren, zei Van Ballegooien. Er zijn volgens hem meer ‘economisch daklozen’ in Amstelveen dan men eerder dacht. Overigens kampen ook andere Amstelland-gemeenten met dat probleem. Het gebeurt ook, zei de wethouder, dat de relatie in wezen kapot is, maar men gedwongen nog bij het gezin woont. “Dat is een ongeschikte woonsituatie.”

Nieuwe motie

Ook de GGD kwam tot de conclusie dat economische dakloosheid een ernstig probleem in de regio vormt wegens het gebrek aan betaalbare huisvesting. De wachttijd voor een sociale huurwoning voor starters is inmiddels opgelopen naar 14 jaar, meldde de gemeente. Overigens heeft men niet precies hoeveel economisch daklozen er in Amstelveen zijn.  “Dat wordt niet bijgehouden”, zei een woordvoerder. In elk geval zijn er dertig voor wie het probleem speelt, maar Van Ballogooijen zei dat een veelvoud daarvan in de nood van de ‘economische dakloosheid’ verkeert. Dennenbroek komt in de komende raadsvergadering, na bespreking in de fractie en gehoord hebbende de discussie in de raadscommissie, met een motie.

2 REACTIES

  1. Wat een schijnheilig gezwets weer. Dit probleem bestaat al jaren. Toch probeert de gemeente er niets structureels aan te doen. Zie de Scheg waar geen sociale woning wordt gebouwd. Hier is elke grote partij op zowel landelijk als gemeentelijk niveau schuldig aan. De PvdA incluis. Aan de andere kant stikt het hier van de expats, waarvoor men zich hier het vuur uit de sloffen loopt. Enerzijds terecht omdat ze bijdragen aan onze economie, maar diezelfde expats krijgen er ook veel voor terug. ( zie verschil in inkomensbelasting) Bovendien zijn ze nu allemaal echt zo nodig?
    De overgrote meerderheid van die gescheiden mensen dragen ook bij aan de economie en om die naar elders te laten verhuizen, zeker als je hier geboren en getogen bent, slaat natuurlijk ook nergens op en zeker de opmerking dan zoekt u daar ook maar werk. Dat zet kwaad bloed.

    • Ik vind het dan ook heel normaal dat dit probleem op de agenda wordt gezet, want men doet op lokaal niveau nooit een enigszins realistische poging om dit op te lossen. De woonvisie van doorstroming wat de gemeente al jarenlang predikt is al tijden volstrekt failliet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.