Min of meer om te zien waar de donatie van € 175.000 van de Provincie Noord-Holland heen gaat, bezoekt gedeputeerde Zita Pels donderdag (3 juni) de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Pels gaat de aan de Urbanustoren hangende ‘geldmeter’ omhoog brengen. Zij heeft Cultuur en Erfgoed in haar portefeuille. Ook burgemeester Tjapko Poppens en cultuurwethouder Herbert Raat zijn er bij.

Die gaan haar informeren over de herbouw van St.Urbanuskerk na de fatale brand in 2018. Het herstel wordt gedragen door de parochiegemeenschap, met vele vrijwilligers en donateurs.

Staties

Vice-voorzitter Ad Verkleij van het parochiebestuur geeft een presentatie over de vorderingen in de herbouw, met beelden. Ook vertelt men Pels over het unieke multifunctionele gebruik van het gebouw, van belang voor geheel Amstelveen.

De Provincie Noord-Holland gaf de subsidie aan de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Die is voor het herstel bestemd van de door Frans Loots rond 1900 geschilderde kruiswegstaties; zij zijn tijdens de brand zwaar zijn beschadigd. Deze staties worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed. De € 175.000 maakt 50% van de totale kosten voor deze restauratie uit.

Stralen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg € 25.000 bij. Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus zegt erg blij te zijn met de donaties omdat zij daardoor de staties kan laten restaureren door deskundige restaurateur Jazzy de Groot, “die de staties weer kan doen stralen.” De Groot laat in de torenkapel voorbeelden zien van de staties, gerestaureerd en niet-gerestaureerd.

Het gezelschap brengt, nadat de gedeputeerde met de geldmeter in de weer is geweest, een kort bezoek aan de St. Urbanus, onder leiding van uitvoerders van bouwbedrijf Nico de Bont.

1 REACTIE

  1. De kruiswegstaties worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed. Dat maakt de onzorgvuldigheid en onachtzaamheid waardoor de brand kon ontstaan en niet snel kon worden geblust, des te onbegrijpelijker. Red die staties maar laat de Urbanus verder een ruïne blijven als monument voor Amstelveens wanbeleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.