Of de gemeente nu wel of geen extra aandelen Stedin tot een bedrag van zes miljoen moet kopen, laten B&W volledig aan de gemeenteraad over. Wethouder Herbert Raat (Financiën) gaf dinsdagavond geen enkele voorkeur. In zijn voorstel stonden diverse opties: het bestaande pakket van drie miljoen handhaven, dan wel drie of zes miljoen extra investeren. Maar de raad moest zelf beslissen.

De VVD was bij monde van Tom Coumans dinsdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen voor het maximum bijkopen (zes miljoen) maar fractieleider Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zei dat het in dit geval om een eerste tranche ging en er binnenkort om € 18 miljoen wordt gevraagd.

Liander

Anders dan Coumans had Kootker van de Stedin-leiding gehoord dat het geld uitsluitend wordt gestoken in verbetering van het elektriciteitsnet en geenszins in gasnet. In Amstelveen heeft men alleen gas van Stedin en voor elektriciteit heeft men Liander. Daar scheidden zich ook de wegen van voor- en tegenstanders in de raadscommissie.

AVA ziet bijvoorbeeld ,  net als de VVD, veel in extra aandelen, maar Bert de Pijper van de ChristenUnie vraagt zich af was de investering nou betekent voor de energietransitie in Amstelveen.

Intussen vindt Stedin blijkbaar dat solidariteit een argument voor de gemeenten zou moeten zijn om nu met elkaar € 200 extra te investeren. Dat en duurzaamheid sprak, behalve de rente van drie procent voor de eerste jaren, fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66 wel aan. “Het rendement is hoog en het risico laag”, zei hij. “En duurzaamheid houdt niet op bij de gemeentegrens.”

Fabel

Maar het brengt die duurzaamheid niet voor ons lokaal, zei Patrick Adriaans van de SP. Kootker en andere partijen voelden meer voor aankoop van aandelen in Liander. Raat wilde geen enkele voorkeur uitspreken. “Wij vinden als college van B&W niet dat het ene beter is dan het andere. Ik heb zelf wel een persoonlijke mening, maar die spreek ik niet uit. Het is aan u er iets van te vinden.” Ook Martin Kortekaas van GroenLinks zal niets in aandelen Stedin kopen en stak het geld van de gemeente liever in Liander. Dat daarin de gemeente nu geen aandelen heeft, zoals Van der Steenhoven constateerde, is een valse tegenstelling, zei Kootker. Hij achtte het best mogelijk dat ook Liander een beroep op de markt gaat doen. Maar Van der Steenhoven noemde investeren in Liander een fabel.

3 REACTIES

  1. De Raad mag beslissen. Dat is dus een gelopen race, want wat B&W doet, doet de raad en omgekeerd. Wat een schertsvertoning.

  2. Sja ik verbaas me erover dat een LOKALE politieke partij als AVA nu ervoor pleit miljoenen Amstelveens gemeenschapsgeld te gaan investeren in projecten in Rotterdam, Dordrecht, Den Haag etc. Heel apart. Van D66 en VVD kan je nog verwachten dat ze geld voor vage projecten elders willen die niets met Amstelveen van doen hebben; die doen wel vaker van die aparte dingen.

    En tegelijk doet de gemeenteraad moeilijk over geld voor van alles en nog wat! Ik snap echt niet waarom gemeenschaps/belastinggeld alsof het niets is in deze tijden (economische recessie!) weggegeven kan worden aan elders. Blijkbaar heeft Amstelveen geld teveel???

    • Was AVA indertijd niet de verkiezingen ingegaan met de leuze “Meer voor Amstelveners”. In hun stemgedrag hebben ze daar anders niets van laten blijken. Meer woningen voor Amstelveners? Nooit iets van gemerkt, behalve dan met hun belachelijke Tiny houses. Ze hebben zelfs in de Scheg niet gepleit voor meer woningen voor starters. Het wordt tijd dat de politieke huurling ,de hr. Becker, vertrekt, want hij bedondert gewoon zijn kiezers. Blijkbaar zit deze mislukte horecaman enkel daar voor zijn eigen inkomen. Mag hoor, maar dan moet hij in zijn stemgedrag wel zijn kiezers trachten te bedienen, maar dat doet hij zelfs niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.