In de gemeentelijke uitvoeringsagenda voor een ‘gezonde stad’ zijn stoppen met roken, alcohol, weinig bewegen, ongezonde voeding en overgewicht speerpunten. B en W zeggen te willen bijdragen aan de gezondheid van inwoners en het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Samen met organisaties zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) te willen werken aan een preventieve gezondheidsaanpak, met veel aandacht voor gezonde leefstijl en omgeving.

Rookvrij

Voor het stoppen met roken organiseert de gemeente we o.a. cursussen voor mensen met een laag inkomen en er worden daarop gerichte campagnes gevoerd. Organisaties die rookvrij willen worden, helpt zij door het leveren van stoeptegels of bordjes waarop het woord ‘rookvrij’ prijkt.

Op het gebied van bewegen, voeding en overgewicht gebeurt er al veel, zegt de gemeente. Zij wijst op de vele sportverenigingen, regelingen voor kinderen om te kunnen sporten als zij weinig geld heben en op de activiteiten van AmstelveenSport.

Overgewicht

De GGD, die veel aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht heeft, geeft extra begeleiding als kinderen te zwaar worden. Daarvoor biedt ook de zorgverzekeraar inwoners hulp. Voor verslaving aan alcohol, drugs, roken, overmatig gebruik van sociale media en gamen geeft de gemeente subsidie aan Brijder. Die doet veel aan de preventie van deze problemen bij jongeren, biedt een informatiewebsite voor jongeren en ouders, een chatfunctie voor jongeren en ouder- en jongerenvoorlichting via scholen.

Vitaal ouder worden

Dat ook Amstelveen vergrijst, legt nu grote druk op de zorg en geeft nog meer, die in de toekomst nog toeneemt door meer ouderen en minder medewerkers in de zorg. De gemeente wil daarom bijdragen aan vitaal ouder worden en langer met goede kwaliteit van leven thuis wonen.

Om vitaliteit, mobiliteit en zelfredzaamheid bij het ouder worden zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk in beweging te blijven, vindt de gemeente. ‘Als ouderen weinig bewegen, gaat de kwaliteit van spieren en botten snel achteruit, waardoor ouderen vaker vallen. Voor de ouderen heeft dit vaak grote gevolgen voor zelfredzaamheid, thuis kunnen wonen en kwaliteit van leven.’

Als de corona maatregelen het toelaten organiseert de gemeente weer speciale valpreventiecursussen. Ook bekijkt zij welke nieuwe initiatieven nog meer kunnen helpen om ouderen langere in beweging te houden. De gemeente stimuleert het gebruik van innovatieve ondersteuningsproducten die kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.