Een ‘groenronde’ noemde wethouder Floor Gordon het. Zij maakte er donderdag een langs wijken waaruit ‘groene’ suggesties waren gekomen. Bankras-Kostverloren vielen in de prijzen. De wethouder had Paul Nagtegaal van de gemeentelijke afdeling groenvoorziening meegenomen om ter plaatse te bekijken wat bewoners precies wilden.

Dat was dan weliswaar digitaal (of per ouderwetse brief) meegedeeld, maar of het in de praktijk ook uitvoerbaar was, is een ander verhaal. Voor Gordon kan de stad niet intussen groen genoeg zijn. Daarom ontwikkelde zij ook de actie ‘Groen moet je doen’ om ideeën van inwoners te krijgen. Daar kwamen 23 suggesties uit, waarvan de gemeente er vier koos om uit te voeren.

Groenstrook

Dat niet alle ideeën werden overgenomen had te maken met de kosten die er aan kleefden en de uitvoerbaarheid volgens de gemeentelijke specialisten. Ook is een belangrijk criterium dat alle buurtbewoners kunnen meegenieten van het groene concept. Gordon begon haar schouw in het Stadshart. Aan de Van Heuven Goedhartlaan ligt tegenover hotel Cityden Garden een groenstrook. Gras waarop omwonenden graag bomen hebben. Zij waren naar de wethouder gekomen om dat uit te leggen.

Nagtegaal was absoluut niet tegen die wens, maar veelal liggen er kabels, buizen en leidingen in de grond, waardoor bomen er niet hun wortels kunnen uitslaan. Hij beloofde te kijken hoe dat op die plek lag, maar beloofde als er geen bomen komen, voor heesters te zorgen.

Niet alle post…

Overigens hadden de bewoners buiten de actie om al een brief geschreven naar B&W over de zaak, maar daar nooit antwoord op gehad. Gordon: “Ja, B&W zien niet alle post…” Het was kennelijk op den duur toch goed gekomen. De wethouder wil een kwalitatief hoogwaardig groene stad in stand houden. Vandaar haar tocht langs de plekken waar inwoners groen voor hebben bedacht. Want aan groen moet in haar visie iedereen mee kunnen werken. ‘Groen moet je doen’.

Andere suggesties die de wethouder bekeek waren een groener voorplein aan de Suze Groeneweglaan, bijen-vriendelijke groenstroken aan de Frits Mullerlaan en bloeiende boompjes en beplanting in de omgeving van de Fanny Blankers-Koenlaan.

De gemeente zegt verder op basis van de vele goede ideeën ook aan de slag met beplanting langs het Oostelijk Halfrond en een bijenhotel aan de Camera Obscuralaan. Zij zoekt ook locaties voor fruitbomen in de stad.

Groen denken

Doel van de groencampagne is de stad met hulp van haar inwoners groener te maken. Per groenronde stelt zij er circa € 25.000 voor beschikbaar. Bewoners kunnen hiervoor online ideeën aandragen. De derde groenronde is in juni 2021. Dan selecteert de gemeente groene ideeën voor de wijken Westwijk, Waardhuizen, Middenhoven, Bovenkerk, Nes aan de Amstel en Buitengebied Zuid. Ideeën kan men indienen en stemmen kan daar ook via een account (die men moet aanmaken) op denkmee.amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.