Zoals vorig jaar aangekondigd, komt nu het bestemmingsplan naar de gemeenteraad voor de bouw van 522 huur- en koopwoningen op de plek van het Hewlett Packard gebouw aan Startbaan 16. Ze worden in zeven gebouwen gerealiseerd in de middeldure en dure categorie. Bij het akkoord gaan met de startnotitie voor de bouw stemden GroenLinks en SP tegen in de raad, omdat er geen sociale huurwoningen komen.

De gemeente zegt dat de woningen in het plan Olympiade, die ontwikkeld worden door Provast, voldoen aan de doelstelling uit de Woonagenda om vooral te bouwen voor middeninkomens. De gemeenteraad behandelt het plan op 2 juni. De woningen kunnen eind 2023 of begin 2024 worden opgeleverd.

Parkeerplaats

Er komen 460 appartementen nu in dat segment, waarvan 102 voor de verkoop, en 92 dure koopwoningen. Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) noemt het plan prachtig. “De ontwikkelaar en belegger willen de huurwoningen toewijzen aan huurders met een zogenaamd sleutelberoep”, zegt ze. “Voor alle middeldure woningen geldt dat één parkeerplaats is inbegrepen in de huur- of koopprijs, zodat deze woningen ook daadwerkelijk betaalbaar blijven.”

Woningaanbod

Er komen 102 middeldure koopwoningen met maar een slaapkamer voor een maximaal 383.000 euro (prijspeil 2021) en 92 koopwoningen in het dure segment. Overigens is daarvoor voor mensen met een modaal inkomen geen hypotheek te krijgen, maar alle koopwoningen zijn volgens de gemeente verkocht. De ontwikkelaar zegt dat ze voor bijna de helft zijn gekocht door Amstelveners.

Van de huurwoningen vallen er 270 in de categorie met een huurprijs tot maximaal € 950 en 88 in die tot € 1160; er is wel een jaarlijkse indexatie. De meeste huurwoningen hebben twee slaapkamers, zegt de gemeente, die ze geschikt acht voor jonge gezinnen.

De gebouwen komen bovenop een semi-verdiepte parkeergarage en staan volgens de gemeente middenin een groene tuin met wandelpaden en ontmoetingsplekken.

Huurwoningen

De belegger is Amvest. Die zegt, net als het college van B en W, voorrang te willen verlenen aan mensen met een ‘sleutelberoep’: huurders die in onderwijs, zorg of veiligheid werken en dichter bij hun werk willen wonen. De vraag is intussen of die allemaal de huurprijzen en servicekosten kunnen opbrengen als politieagent, verpleegkundige of leerkracht. “Mogelijk dat op een later moment ook andere beroepsgroepen worden toegevoegd”, zegt de gemeente. Amvest wil volgens haar kijken naar voorrang voor doorstromers uit een sociale huurwoning om daarmee de doorstroom in de woningmarkt te bevorderen. Maar de gemeente, die een doorstroombeleid voert, kan dat niet eisen, wel verzoeken, zegt ze.

Plan aangepast

Na gesprekken met de omgeving is volgens haar het oorspronkelijke plan door Provast op een aantal punten gewijzigd. Zij wijst op de vergroting van de minimaal aan te houden afstand tussen de bestaande woningen van de wijk Greenstart en de nieuwe woningen: van circa 16 naar 27 meter.

Ook is er voor gezorgd dat directe inkijk op de bestaande woningen en tuinen in de wijk Greenstart wordt voorkomen, meldt ze. “In de aangrenzende buitenruimte komen op verzoek van de buurt bomen met hoge beplanting. De geplande middelste speelzone wordt ingericht voor kleine kinderen en er komt een grote vlonder met zitmogelijkheden bij de waterpartij langs de Beneluxbaan.”

Een voetgangersverbinding tussen de wie er al wonen en de nieuwe appartementen is volgens de omgeving niet nodig en daarom ziet de gemeente er vanaf.

Indien de raad het bestemmingsplan vaststelt, kunnen B en W kort daarop de benodigde omgevingsvergunning verlenen door toepassing van een zogenaamde coördinatieregeling.

Foto: modelwoning Startbaan

2 REACTIES

  1. Natuurlijk kan iemand uit de zorg, onderwijs en politieagent dat bedrag niet opbrengen als je 30 bent en slechts een inkomen van een €2000,— schoon hebt met 1fte.
    Dus zeg maar dag met je handje naar al deze mensen die deze maatschappelijke voor Amstelveen natuurlijk misbare beroepen uitoefenen. Ze gaan wel naar goedkopere gebieden en gelijk hebben ze! Je hebt toch niet voor niets een hbo-opleiding om met je gezinnetje op een maximaal 3 appartement te gaan zitten voor €1160,— exclusief.
    En dan hebben ze het nog over doorstroming. Die gehele coalitie is van de realiteit losgezongen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.