Zeventien Koninklijke Onderscheidingen reikte burgemeester Tjapko Poppens maandag uit. De jaarlijkse ā€˜lintjesregenā€™ t.g.v. de verjaardag van Koning Willem-Alexander leverde in Amstelveen twee officieren, een ridder en veertien leden in de Orde van Oranje-Nassau op.

Van de 17 gedecoreerden zijn 15 inwoners uit Amstelveen, Ć©Ć©n uit Amsterdam en Ć©Ć©n uit Schellinkhout. Zij hebben zich naar het oordeel van de indieners van de aanvraag langdurig verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Anders

Intussen verliep door de coronamaatregelen de lintjesregen anders dan andere jaren. Een feestelijke openbare meeting in het raadhuis was niet mogelijk. De burgemeester ontving de te decoreren mensen daarom Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n in aparte ruimten en met een klein gezelschap. De groepsfoto bleef ook achterwege.

Lintjesregen een bijzondere en feestelijke gebeurtenis, vindt de burgemeester. Hij constateert dat er in Amstelveen veel enthousiaste, betrokken vrijwilligers zijn. ā€œMensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen, goede doelen, de wijk of hun medemens.ā€

Blinden en Bridge

Een van de twee officieren was Eric van Agtmaal (foto boven links), die de Mekong Eye Doctors oprichtte en later Asian Eye Care, organisaties ter bestrijding van blindheid in Zuidoost-Aziƫ. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter die organisaties, zowel in Nederland als ter plaatse. Hij leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de verbetering van oogheelkundige zorg en het welzijn van kansarme kinderen in Zuidoost-Aziƫ.

De tweede officier is Anton Maas, wegens zijn (inter) nationale verdiensten voor de bridgesport, gedurende een halve eeuw. Als speler natuurlijk, maar ook als voorzitter van de spelersraad, lid van protestcommissies van de European en World Bridge League en begeleider en non-playing captain van Nederlandse topteams.

Cystinose

Marjolein Bos werd de enige Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij richtte
de patiƫntenvereniging Cystinose Groep Nederland op. Cystinose is een zeldzame stofwisselingsziekte die zich kenmerkt door een stapeling van het arminozuur cystine in talrijke organen van het menselijke lichaam, meestal beginnend bij de nieren. Al ruim twintig jaar is zij de organisator, voorzitter en drijvende kracht achter de vereniging, die de belangen behartigt van Cystinose patiƫnten. Ook op Europees niveau zet zij zich vrijwillig voor hen in.

Alle andere gedecoreerden werden lid in de Orde van Oranje Nassau. Zoals Mieke Regelink, al vele jaren de drijvende kracht achter veel (sport)activiteiten, Ā zoals sportdagen en activiteiten om met name ouderen in beweging te krijgen. Eerst via Movetivation en later als voorzitter bij VML Nederland. Zij is ook vrijwilliger bij het Noorddamcentrum en de vrijetijdsvereniging De Schakel.

Myra en Martinus

Ton Feldmann maakt, naast zijn jarenlange brede inzet bij hockeyvereniging Myra, deel uit van de werkgroep weidevogels van IVN Amstelveen. Ook is hij ruim vijftien jaar een vrijwilliger en penningmeester bij moestuinvereniging Nesserlaan.

Lex Nieuwenhuizen vervult ruim 35 jaar tal van functies voor voetbalvereniging Sporting Martinus. Van speler tot trainer, lid van jeugd- en pupillencommissie en het wedstrijdsecretariaat. Hij zette de eerste stappen naar digitalisering van de ledenadministratie.

Ook Richard Nieuwenhuizen zet zich al dertig jaar in voor Sporting Martinus. Daarnaast is hij vrijwilliger voor de diaconie en het Latijns Parochiekoor van de Augustinuskerk. Bij Martinus is hij betrokken bij het onderhoud, verbouwingen en uitbreiding van het clubhuis, maar ook trainer. Daarnaast richtte hij ā€˜Talenten aan de slagā€™ op.

Kinderland

Freek Vogelaar was een kwart eeuw vrijwilliger bij Kinderland Vakantiekampen en bestuurder van Jeu de Boules Buitenveldert, Bulderbaan en Petanque Lijnden. Voor die verenigingen doet allerlei hand- en spandiensten. Ook zette hij zich in voor het Ronald McDonald fonds en Zonnehuisgroep Amstelland.

Echtpaar
Het echtpaar Piet en Riet Bresser kreeg maandag de onderscheiding om dat het zich ruim dertig jaar inzet voor buren en buurtgenoten in de breedste zin van het woord, maar ook voor goede doelen zoals goederen voor Roemeniƫ en Voedselbank. Daarnaast zijn de Bressers actief voor culturele organisaties als Fotofestival Naarden, stichting fotoarchief Kees Scherer en Stadsherstel.

Jan Burggraaf kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging Amstelveen Heemraad. Hij zorgt al vijftig jaar voor het onderhoud van de velden en de gebouwen en is adviseur voor het bestuur. Daarnaast was hij vijftien jaar vaste kracht bij het barbeheer.

Brandweer

Naast beroepskracht bij de brandweer is Rik Jonkman ruim dertig jaar
vrijwilliger bij het Nationaal Brandweerdocumentatiecentrum (nu onderdeel van het Nationaal Veiligheidsinstituut). Bij Stichting Behoud Erfgoed Brandweer Amsterdam is hij ruim twintig jaar beheerder en restaurateur van de museale collectie van de brandweer.

Soerin Mahesh spant zich al veertig jaar in voor betere zorg voor mensen in achterstandswijken en meer aandacht voor allochtone patiƫnten. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties, zoals stichting Om Tryambakamen, de tempel Radha Krishna Madir en de Hindoe Ouderen Bond.

Vervolgingsslachtoffers
Willem Groen, Henry Neeter, Eduard Neter en Hans Vos kregen het lintje voor hun jarenlange inzet als vrijwilliger voor het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV).

Groen is meer dan vijftien jaar bestuurslid, was lid van de cliƫntenraad voor verzetsdeelnemers en oorlogsslachtoffers van de Pensioen- en uitkeringsraad (PUR). Ook maakte hij deel uit van de commissie die de transitie naar de SVB mogelijk maakte.

Neeter was jarenlang verantwoordelijk voor de communicatie van het VBV, onder meer de opmaak van de nieuwsbrief en opzet van de website. Ook was hij oprichter, secretaris en voorzitter van Vereniging Amstelland Kunst (VAK) en als vrijwilliger betrokken bij AmstelveenZ magazine. Verder deed hij jarenlang de administratie voor het Gettopensioen en was hij redacteur van de nieuwsbrief en website van het VBV. Ook is hij achttien jaar actief voor belangenvereniging de Witte Hoeve en stichting Villapark de Witte Hoeve in Schellinkhout.

Vos heeft al bijna veertig jaar verschillende bestuursfuncties bij het VBV. Ook is hij vrijwilliger bij stichting Zichron Menachem Nederland. Hij was verder dertig jaar lang baancommissaris bij schietsportvereniging Maccabi en penningmeester van stichting Pallas.

Anton Maas (rechts)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.