Er komen, dankzij het nabij gelegen Schiphol, geen windmolens in Amstelveen. Maar de gemeente richt alle aandacht op zonnepanelen, zegt wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid.  Ter besluitvorming bieden B&W hun instemming met de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 van Noord-Holland Zuid de gemeenteraad aan. Op woensdag 28 april (20.00-21.00 uur) is er een online toelichting over de keuzes via https://energieregionhz.nl/informatieavond-res.

De RES 1.0 NHZ is volgens de gemeente het resultaat van een transparant proces in de regionale bestuurlijke samenwerking van 29 gemeenten, de provincie Noord-Holland en drie waterschappen. Er was overigens een RES-meeting in Amstelveen, die door ongeveer 25 man werd bezocht, van wie veel bij de organisatie betrokken ambtenaren.

Warmtetransitie

In het document betreffende de regionale strategie staat beschreven hoe en waar in de regio duurzame elektriciteit (zon en wind) kan worden opgewekt en hoe de warmtetransitie (alternatieven voor aardgas) mogelijk is te maken. Overigens is tegen de zogeheten zoekgebieden van Amsterdam (voor windmolens) veel verzet gerezen. Gordon zegt dat de door de gemeenteraad vastgestelde Visie op zonne-energie als kader dienst voor de plaatsing van zonnepanelen. “De locaties langs de A9 (Krijgsman) en Bedrijventerrein Amstelveen Zuid uit die visie zijn nu als zoekgebied benoemd in de RES. Ook zal het elektriciteitsnetwerk in Amstelveen uitgebreid moeten worden met een extra 150KV station.”

Ze zegt dat de gemeente inwoners blijft informeren en het zo eenvoudig mogelijk maken energie te besparen met o.a. zonnepanelen en isolatie. “Zo worden de energierekeningen beperkt en woningen al voorbereid op de nieuwe warmtevoorziening.”

Zoekgebieden

De 32 zoekgebieden in Noord-Holland Zuid die nu in de RES 1.0 worden opgenomen, hebben geen juridische status. Die krijgt het gebied pas als een gemeente vergunning voor het plaatsen van windturbines of zonneweides afgeeft.

Nadat de gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen de RES hebben vastgesteld, zullen deze overheden de zoekgebieden opnemen in hun ruimtelijk beleid. Gemeenten passen bijvoorbeeld hun bestemmingsplannen aan en de provincie zorgt dat haar regelgeving zo wordt aangepast dat de RES’en uitgevoerd kunnen worden.

Vergunning

Voordat een gemeente een vergunning afgeeft, wordt voor ieder zonnepark en iedere windturbine samen met inwoners en belanghebbenden een zorgvuldige afweging gemaakt, zegt Gordon. In Amsterdam proberen zich tegen sommige zoekgebieden kerende actiegroepen dat te voorkomen, bijvoorbeeld in IJburg en met schade voor Amstelland.

In de RES zijn volgens de gemeente ook afspraken gemaakt over een eerlijke verdeling van lusten en lasten, het betrekken van inwoners en belanghebbenden en landschappelijke inpassing. “Daarnaast houdt de regio de deur open voor nieuwe initiatieven, ook als die buiten de zoekgebieden liggen,” zegt Floor Gordon. “De ontwikkeling rond windenergie in de Amstelscheg houden we nauwlettend in de gaten. Op dit moment heeft Amsterdam dat als extra reservegebied benoemd. Pas als er in de voorkeursgebieden niet genoeg schone elektriciteit kan worden opgewekt, wordt gekeken naar de reservegebieden.”

Datacentra

Overigens slurpen datacentra zoveel energie dat ook reservegebieden waarschijnlijk nodig zijn.

Bij de toelichting komt er antwoord op vragen als: Hoeveel wil de regio gaan opwekken tot 2030, waar liggen de zoekgebieden (en wat zijn dat eigenlijk), welke stappen volgen nog voor een vergunning en hoe kunnen inwoners en belanghebbenden hierover nog meepraten?

De RES van Noord-Holland Zuid is gepubliceerd op www.energieregionhz.nl. Alle gemeenteraden van Noord-Holland Zuid en de algemeen besturen van de waterschappen besluiten in mei en juni over RES 1.0.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.