Over het elk jaar door talloze volwassenen afgekloven onderwerp ‘vrijheid’ interviewen nu Amstelveense kinderverslaggevers (in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar) nu Gerdi Verbeet.  Zo komt het Amstelkids Vrijheidsjournaal tot stand, nu te bekijken op YouTube en verspreid op alle basisscholen in Amstelveen.

Gerdi Verbeet is voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en oud-inwoner van Amstelveen.

Verhalen gaan leven
Het Amstelkids Vrijheidsjournaal is een initiatief van de Stichting Amstelveen Oranje. Naast een interview met Verbeet nemen de kinderreporters kijkers mee naar diverse plekken in Amstelveen die te maken hebben met vrijheid en herinneren aan de jaren ‘40-’45. Zo brengen ze een bezoek aan de Nesserlaan (het monument voor Antoon de Lange), de beide monumenten aan de Amsterdamseweg en de voormalige Joodse sjoel in Randwijck.

“Leerzaam en door de specifieke locaties ook heel herkenbaar voor de kinderen”, zegt producente Marloes Smit van het Amstelkids Vrijheidsjournaal. “Ze fietsen regelmatig langs bepaalde plekken, maar we hopen dat door de verhalen de locaties echt gaan leven.”

Geschiedenis

Het is juist in deze tijd belangrijk dat kinderen betrokken blijven bij de geschiedenis, vindt bestuurslid Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje. “We ze graag uit hoe belangrijk onze vrijheid is. Op 4 en 5 mei staan we daar samen stil.”

De kinderreporters die Gerdi Verbeet met hun zelfbedachte vragen mochten interviewen, vonden dat zelf erg spannend om te doen, vertelt Smit. “Een van de reporters ontdekte dat het best mogelijk zou kunnen zijn dat mevrouw Verbeet het telefoonnummer van onze koning Willem-Alexander zou hebben…”

Kinderkrant
Het Vrijheidsjournaal is de tweede aflevering van het Amstelkids Journaal voor kinderen. In november vorig jaar werd het eerste uit in verband met de intocht van Sinterklaas, die toen niet kon doorgaan. “We kregen daar veel positieve reacties op van leerkrachten. Het werd gebruikt als alternatief voor de reguliere intocht. We hopen dat leerkrachten dit Vrijheidsjournaal gebruiken om met de kinderen te praten over herdenken en vrijheid”, zegt Van der Kooij.

Amstelkids is, naast het videojournaal, ook een kinderkrant waarvan inmiddels vier edities op de scholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel zijn verspreid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.