Om democratische processen te verbeteren en naar haar zeggen samenwerking tussen gemeente en inwoners te versterken, stelt de gemeenteraad binnenkort een nieuwe verordening over participatie en inspraak vast. Dinsdag behandelde de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) die.

De nieuwe verordening, gemaakt op basis van een standaardverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en al rekening houdend met de aankomende Omgevingswet, is onder meer gericht op burgerinitiatieven.

Gemeenteraad

Zij worden in eerste instantie ondersteund of afgewezen door B&W, die daarna met een voorstel naar de gemeenteraad komen.

Niet over van alles mogen inwoners overigens mee praten. Er blijven zaken exclusief bij B&W, die ze overigens aan de gemeenteraad kunnen of moeten voorleggen. In de verordening worden een achttal gevallen sowieso uitgezonderd van inspraak door burgers. Bijvoorbeeld (citaat) “ondergeschikte herzieningen van een eerder vastgesteld beleidsvoornemen” en een beleidsvoornemen dat “dermate spoedeisend is, dat de uitkomst van inspraak niet kan worden afgewacht”. En over de spoedeisendheid in kwestie  oordelen B&W.

Voorwaarden

Al eerder kwamen B&W met een visie op het onderwerp, maar de verordening is niet een volledige vertaling daarvan, constateerde Martin Kortekaas van GroenLinks, die destijds tegen de visie stemde. Net als de SP trouwens. In de nieuwe verordening staat onder meer het burgerinitiatief centraal, maar dat komt volgens Ben Westendorp van Actief voor Amstelveen (AVA) maar niet goed van de grond. Hij wist ten dele ook wel waarom. “Het is logisch als je de voorwaarden ziet, waaraan zo’n initiatief moet voldoen.”

De nieuwe verordening ademt volgens B&W de geest van de komende Omgevingswet. Maar waarom zo ’n haast, vroeg Westendorp zich af. In de verordening worden volgens hem mogelijkheden voor burgerinitiatief behoorlijk ingeperkt. Hij adviseerde het stuk nog eens tegen het licht te houden.

Visie

Voor Kortekaas was het de vraag of hij nu vóór de aangepaste verordening moest stemmen, die in feite een niet geheel correcte vertaling is van een visie waar zijn fractie tegen was. En volgens Marjon Oostveen van de PvdA komt in de verordening de gemeenteraad onvoldoende tot zijn recht. Haar fractie overweegt een amendement in de raad, kondigde zij aan.

Er moet bij de participatie wel voldoende draagvlak van burgers blijken. Maar wanneer is en onvoldoende draagvlak, vroeg Tom Coumans van de VVD. Hij vond dat er een getal of zoiets in moet komen.

Niet praten maar doen

Participatie is niet een kwestie van praten maar van dóén, vond Pier Rienks bam het CDA. “Wij moeten aan de slag en er niet teveel over praten.” Maar voor Westendorp bleef de hamvraag hoe men het voor elkaar krijgt dat burgerinitiatief een kans van slagen heeft, terwijl dat op het ogenblik niet zo is. Adriaans repte over een geval waarin burgers initiatief toonden en de gemeente zei: Dat doen we zelf wel. Maar dat ging volgens wethouder Frank Berkhout over een geval waar de gemeente allang mee bezig was. Kortekaas: “De makken van burgerinitiatief is dat er geen burgerinitiatief is.” Hij pleitte er voor dat de politiek meer met inwoners praat. “Wij moeten naar buiten, de stad in.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.