Er moeten meer vrouwen in de gemeenteraad komen. Dat zegt een door D66- raadslid Anne-Mieke van der Vet namens alle partijen woensdagavond ingediende motie. Het vrouwelijke aandeel de raad staat nu op 31% en dat minstens de helft worden, zei Van der Vet.

Want 51% van de inwoners van Amstelveen is ook vrouw, voegde ze er aan toe. Fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks, op dit moment de grootste in de oppositie met zelf drie vrouwen van de vijf raadsleden in de fractie, zei dat het probleem niet bij vooral bij de mannen ligt.

VVD: één vrouw

Hij wilde dat er minimaal 50% bij de diverse partijen vrouwen op de kandidatenlijsten komen en zag dat graag in de motie opgenomen, maar dat gebeurde niet. De coalitiepartijen D66 en VVD voldoen op dit moment totaal niet aan de gestelde norm. Van de tien raadsleden van de VVD, de grootste fractie, is er maar één vrouw (Janneke Leegstra). D66 komt niet verder dan twee van de zeven.

B&W

Overigens vin men in het zeskoppige college van B&W ook maar vrouwelijke wethouder (Floor Gordon van D66). De gemeenteraad stelde de brief ‘meer vrouwen in de politiek aan de poel’, die binnenkort – ondertekent door burgemeester Tjapko Poppens – naar de inwoners gaan. Ook komt er een publiekscampagne om vrouwen voor het raadslidmaatschap of burgerraadslidmaatschap (men is dat wel lid van een commissie, maar niet van de gemeenteraad) te werven.

Voor vrouwen die interesse hebben in actief met politiek bezig te zijn, komen er ‘voorlichtingsmomenten’ volgens de motie. Volgens dat document is de besluitvorming gebaat bij een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen.

3 REACTIES

  1. Laten ze zich bij D66 liever druk maken om echte transparantie ipv dit soort symboolpolitiek. Maar om u een plezier te doen zal ik nog wat types á mevr. Roode zien te interesseren. Daar kunt tenminste lol mee beleven.

    • Nou Mw. Ollongren (D66) was anders aardig transparant vandaag, maar bleek daarmee geen pleitbezorgsters voor (meer) vrouwen in de politiek.

  2. Dit is geen gemeenteraadsprobleem maar met name een probleem van met name de VVD en D66.

    VVD spant de kroon als mannen en ons kent ons bolwerk waar je niet tussenkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.