Hoeveel politici zaterdag aan de zogenaamde Opschoondag tegen het zwerfvuil meededen, is niet bekend. Zullen er weinig zijn, want anders maakten de partijen daar natuurlijk reclame voor via persberichten met foto’s. Nu manifesteerde blijkbaar alleen de SP zich met een delegatie in de wijken, zwerfvuil opruimend.

Hoewel de complete raadsfractie aanwezig was, kwam het initiatief van Linda Nonnekens. De actie startte bij de Buurtkamer waar wijkbewoners werden verwelkomd met koffie en thee en afvalgrijpers, zakken en handschoenen kregen.

Voetbalveldje

Met een grote groep werd het parkje bij de Dr. Plesmansingel grondig aangepakt. Nonnekens zet zich al jaren in voor haar buurt en de SP had eerder contact met haar toen het voetbalveldje vol lag met hondenpoep en spelende kinderen gewond raakten door de vele gevaarlijke kuilen.

”In de afgelopen jaren zien we het parkje en de speelplekken alleen maar erger vervuilen”, zegt ze. “Hele pakken niet-bezorgde reclamepakketten worden gedumpt in de bosjes. Ook liggen overal gebruikte condooms, sigarettenpeuken en tegenwoordig ook mondkapjes.”

Ze zegt al verscheidene keren de gemeente van de verloedering op de hoogte te hebben gebracht, maar die doet er volgens haar niets aan. “Nu wordt de coronacrisis als excuus gebruikt, maar het probleem speelt al van voor de crisis”.

Prullenbakken

De Landelijke Opschoondag is een goed initiatief om samen met de buurtvrijwilligers de schouders eronder te zetten en de wijk eens goed aan te pakken, vindt de SP. En ook dat het nu de hoogste tijd wordt dat de gemeente niet alleen het gras maait en de struiken snoeit, maar dat er ook actief wordt gewerkt aan het verwijderen van zwerfvuil in de wijk.

Fractievoorzitter in de gemeenteraad Patrick Adriaans: “Je kunt ervoor zorgen dat er naast de bankjes in het park prullenbakken staan, waar de jeugd lege blikjes in kwijt kan. Nu zien we ze in de bosjes liggen. Om ervoor te zorgen dat de speelplekken geen honden uitlaatplekken worden, kunnen er omheiningen worden geplaatst.”

Kinderen

Keizer Karelpark is niet de enige wijk waar hij het zwerfvuil ziet toenemen. Naast blikjes en peuken ziet de SP in vrijwel alle Amstelveense wijken nu vooral gebruikte mondkapjes rondzwerven. Met het voorjaar in zicht verwacht zij meer buiten spelende kinderen. ‘Voor hen moet het wel veilig zijn. Coronacrisis of niet, het is een taak van de gemeente daar toezicht op te houden en ervoor te zorgen dat er in de openbare ruimte voldoende afvalbakken staan die regelmatig worden geleegd’, zegt de partij.

1 COMMENT

  1. Citaat van Raat; “De SP zit in de haarvaten van een wijk. “
    Zij kijkt wel verder dan het Raadhuis en het Stadshart of je het nou eens met ze bent of niet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.