Wie zich belangeloos inzet voor kwetsbare ouderen kan nu worden onderscheiden met de Zonnehuis Penning. Die wordt op 25 mei voor het eerst uitgereikt aan kandidaten uit Amstelveen. Tot eind april kunnen kandidaten voorgedragen worden door een mail met een korte toelichting te sturen naar Annemarie Kornman a.kornman@zhga.nl.

Behalve Amstelveen kunnen kandidaten ook komen uit De Ronde Venen, Ouder-Amstel en Amsterdam.

Levensvreugde

Het zijn dus de plaatsen waar Zonnehuisgroep Amstelland vestigingen heeft. De vrijwilligers maken volgens die stichting het verschil uit voor “kwetsbare ouderen, zodat zij meer levensvreugde of minder eenzaamheid ervaren.”

Zonnehuis constateert dat die vrijwilligers vaak initiatieven ontwikkelen voor ouderen in hun eigen wijk of dorp. “Bijvoorbeeld door een theatervoorstelling van en voor ouderen te organiseren, een dementievriendelijke winkelstraat, zwem-uren voor mensen met dementie of – om de gevolgen van corona te verzachten –  corona-balkongymlessen, een lockdown-maaltijdservice of een puzzel-challenge.”

Spotlights

Zonnehuisgroep Amstelland zegt degenen die aldus er zijn voor ouderen in de spotlights te willen zetten en hun initiatieven onder de aandacht brengen, ter inspiratie. Daarom reikt de organisatie de Zonnehuis Penning uit aan diegenen met het meest aansprekende initiatief. Iedereen kan een kandidaat voordragen: een familielid, vriend, kennis, collega of buur. Een jury beoordeelt de kandidaten.

Jury

Die gaat er letten of het initiatief bijdroeg aan de levenskwaliteit van ouderen, mooie momenten voor hen creëerde, eenzaamheid verminderde, onveiligheid wegnam en de sociale verbinding versterkte. Ook bekijkt de jury of de kandidaat heeft samengewerkt met anderen, het initiatief ook op andere plekken is in te zetten en navolging verdient.

De zes leden van de jury zijn bekend met de uitdagingen waarvoor zelfstandig wonende ouderen zich gesteld zien, vooral als er sprake is van dementie. De jury bestaat uit Marylin Haimé (o.a. Raad van Ouderen, NOOM), Henk Nies (o.a. hoogleraar VU en directeur Vilans), Frank van der Lende (o.a. radio dj en vlogger Alzheimer Nederland), Nelleke Vogel (o.a. Raad van Toezicht Participe), Anita Roelofs (Centrale Cliëntenraad Zonnehuisgroep Amstelland) en Thijs Houtappels (bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.