Een nieuw hoogspanningsstation en een middenspanningsstation moeten er in de Legmeerpolder komen. Daarvoor is althans bij de gemeente een aanvraag ingediend. Het oude station aan Langs de Akker wordt dan gesloopt.

Tussen de twee nieuwe stations, respectievelijk van 150 KV en 20 KV (KV=kilovolt) moet een ondergrondse kabel (150 KV) worden aangebracht. En daarnaast komen er 20 KV-kabels naar de omgeving.

Toename

De gemeente zegt de noodzaak van groei van het elektriciteitsnetwerk wel in te zien.  Samen met TenneT, Liander en volgens haar de omgeving zoekt zij naar mogelijke locaties.

Volgens wethouder Floor Gordon gaven de Netbeheerders TenneT en Liander in de systeemstudie Energie-infrastructuur Noord-Holland 2020-2050 en de netwerk impact analyse ten behoeve van de Regionale Energiestrategie aan dat de bestaande infrastructuur verouderd raakt. Die biedt in elk geval en onvoldoende capaciteit voor de verwachte toenemende vraag naar elektriciteit. Want iedereen moet van het gas af en in het kader van de Duurzaamheid moet men over op elektriciteit. “De woningbouw in en om Amstelveen en een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid betekenen meer elektriciteitsaansluitingen,” zegt G9ordon. “Ook het verduurzamen van auto’s en huizen draagt bij aan een grotere vraag naar elektriciteit. Het is noodzakelijk en urgent dat wij het elektriciteitsnetwerk hierop gaan aanpassen.”

Inpassing

De gemeente wil de elektriciteitsstations stedenbouwkundig inpassen in de bestaande omgeving, zegt ze. Vernieuwing en uitbreiding aan Langs de Akker moet in de directe nabijheid plaatsvinden. De bestaande 150 kV installatie kan worden vernieuwd als een nieuwe is gebouwd. Op termijn is ook uitbreiding van het bestaande 20kV station nodig. Het huidige station aan Langs de Akker grenst aan een waterkering, een volkstuinencomplex en een parkeerterrein. Bij het locatieonderzoek, dat nu start, moet hier rekening mee gehouden worden.

Gemeente en netbeheerders vinden het belangrijk dat de omgeving tijdig wordt geïnformeerd en de stations met de bijbehorende ondergrondse kabels ‘met aandacht’ ingepast worden. TenneT, Liander en gemeente praten er graag over met belanghebbenden als er meer duidelijk is, zeggen ze. Naar een locatie in de Legmeerpolder wordt in overleg met gebiedseigenaren gezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.