Henk Trommel, cantor-organist van de Kruiskerk, geeft tot en met 26 maart elke vrijdag van 17.00 uur af een korte uitleg over een vijftal onderdelen uit de Mattheus Passion.

Daarna kan men een door hem uitgekozen opname beluisteren. De uitleg is elke vrijdag te vinden op het YouTubekanaal en op de websites van de protestantse kerken van Amstelveen en Buitenveldert, www.pga-b.nl.

Recitatieven en koralen

In de veertigdagentijd, van Aswoensdag tot aan Pasen, wordt toegeleefd naar Pasen. Een tijd waarin het lijden van Jezus Christus wordt herdacht. Al eeuwenlang wordt dit uitgedrukt in passiemuziek, zegt Trommel. “En wie aan passiemuziek denkt, denkt ongetwijfeld in ieder geval aan de Mattheus Passion van Johann Sebastiaan Bach. De gezongen recitatieven (de verhaallijn volgens het evangelie van Matteüs), de koralen, de aria’s en de koorgedeeltes hebben allemaal hun eigen karakter en betekenis.”

Trommel legt uit waarom de muziek is geschreven zoals die geschreven is.

De veertigdagentijd is een periode van bezinning, zegt de protestantse kerken (PKN) in Amstelveen en Buitenveldert. Zij heeft een reeks aan activiteiten, in een vast ritme per week. Ook een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.pga-b.nl.

Foto van Henk Trommel achter het orgel. Foto: Freek de Vries

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.