Eigenlijk hebben B&W misbruik gemaakt van het feit dat tegen het verkeersplan voor het Oude Dorp gekante bewoners niet met één mond spreken. Bovendien luistert de gemeente toch niet, zodat sommigen van de opstandige oude dorpers de moed hebben opgegeven. Dat kan men nu in de wijk horen. Evenals de instemming met het tv-programma waarin Arjen Lubach de gemeente ervan beschuldigde € 1600 euro te willen rekenen voor het weglakken van delen van via een WOB-verzoek  verkregen documenten.

De gemeente zelfs was er als de kippen bij om tegen te spreken dat voor het weglakken moest worden betaald. Maar uitlatingen van een ambtenaar doen anders vermoeden.

Omvangrijk

Hij schreef in reactie op het WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) letterlijk: “Wij zijn druk bezig met uw zeer omvangrijke Wob verzoek. Op grond van de Wet openbaarheid bestuur (hierna: Wob) mag bepaalde informatie niet openbaar gemaakt worden, bijvoorbeeld indien hierdoor de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer in gevaar komt. Dit betekent dat bepaalde stukken uit de documenten “weggelakt” moeten worden. Om dit op een veilige manier voor elkaar te krijgen, dienen de stukken na het weglakken uitgeprint te worden (en daarna weer ingescand in verband met de digitale aanlevering) om er zo zeker van te zijn dat de weggelakte informatie daadwerkelijk weggelakt blijft. Deze kosten voor het maken van kopieën komen voor rekening van de Wob- verzoeker. Na een eerste inventarisatie komen wij al uit op ruim 4600 pagina’s. Een aantal rapporten en bestanden komen daar nog bij. Op grond van de legesverordening Amstelveen, zijn de kosten 34 cent per kopie en indien de kopie in kleur verstrekt moet worden wordt de prijs met 50 % verdubbeld. ”

ICT

De ICT was blijkbaar voorzien van dermate oude software dat digitaal niets kon worden verstuurd, zodat de gemeente eerst moest printen en vervolgens weglakken. Overigens wordt alom in het land geklaagd over het feit dat ambtenaren steeds meer weggelakken. Recente tv-programma’s melden dat het vooral de laatste vier jaar, terwijl de WOB-regeling zou zijn verbeterd, alleen maar slechter is geworden.

Het verkeersplan is volgens de gemeente onderdeel van de herinrichting van het Oude Dorp. Het voorziet onder meer in de afsluiting van de Dorpsstraat en Stationsstraat voor doorgaand verkeer. Maar dat daardoor, zoals wethouder Rob Ellermeijer zegt, het Oude Dorp verkeersveiliger wordt, is in de ogen van bewoners en ondernemers onzin. “De grootste ellende vormen de scooters in het afgesloten deel van de Dorpsstraat en die racen daar rustig doorheen”, laat een bewoner zich ontvallen. Het wordt door de nu door B&W doorgedramde maatregelen alleen maar onveiliger, vindt hij. En volgens hem ook onbereikbaarder.

Winkeliers

Overigens kwam met name van de VVD, kort na de opening van een IJssalon van een D66-raadslid, met het voorstel de Dorpsstraat tussen café Het Wapen en Museum Jan af te sluiten. De hele coalitie stemde daarmee in, maar volgens bewoners lagen toen de plannen van B&W al klaar. Volgens hem was heel de bewaarprocedure een schijnvertoning.

Volgens Gijs ter Kuile van de Stichting Oude Dorp i.o. zijn ook winkeliers tegen de plannen. B&W houden het tegendeel vol, maar de verklaring van de stichting is dat de winkels klanten gaan missen, omdat de wijk onbereikbaar wordt. “Je zult bijvoorbeeld even bij de Chinees in de Dorpsstraat iets willen afhalen”, zegt iemand. Volgens hem verdwijnen nu alle blauwe zones achter in de grond verdwijnende paaltjes, waardoor men nergens meer kan parkeren. “Mensen gaan de winkels mijden en dan maar naar het Stadshart of een ander winkelcentrum.” Volgens hem is het ook niet waar dat met de winkeliers door B&W uitvoerig is gesproken en die in meerderheid groen licht hebben gegeven voor uitvoering van het verkeersplan, waarover B&W kunnen beslissen buiten de gemeenteraad om.

Bajes

Op enkele kleine aanpassingen na, heeft de bezwaarprocedure niets opgeleverd. Overigens loopt volgens bewoners het Oude Dorp tot aan het Kazernepad, maar de VVD-wethouder breidde dat uit tot en met voormalig gebouw De Bajes, waarin tegenwoordig twee VVD-ers zijn gevestigd. De voorzitter van de lokale VVD heeft er zijn communicatiebureau Discovery en VVD-raadslid Remco Snoek zijn restaurant The WineKitchen at Sea gevestigd.

Scooters

Twijfelmoedig is kennelijk de stichting over haar strijd tegen de plannen van de lokale overheid. Er wordt geklaagd over het bolwerk gemeente, waartegen men zich nietig toch nietig voelt. Het is de bedoeling dat ondernemers en bewoners ontheffing krijgen en de paaltjes in de grond kunnen laten zinken, zodat zij door het zuidelijke deel van de Dorpsstraat kunnen blijven rijden. Het noordelijke deel wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en is alleen bereikbaar voor voetgangers en fietsers. “Maar de grootste ellende wordt daar door scooters veroorzaakt en die rijden gewoon door”, veronderstelt iemand.

Diverse bezwaren

Overigens staan de diverse bewoners niet te trappelen om in de openbaarheid te komen. De door hen gewenste transparantie  van de overheid, uitmondend in een WOB-verzoek, geldt blijkbaar niet voor henzelf. De stichting heeft nog geen bestuursleden, heet het. En de bewoners van de diverse straten hebben niet dezelfde bezwaren.

Volgens een van de bewoners die per se anoniem wil blijven, is vooral de horeca voorstander van de nieuwe verkeersregels, maar schiet de daarmee waarschijnlijk in eigen voet. “Dat zou je althans wel denken als het Oude Dorp onbereikbaar wordt.” Naar zijn mening wordt ook de leefbaarheid ervan aangetast. “Als er nog meer horeca komt, neemt die af. Althans als de bezoekers hierheen blijven komen.”

‘Kop van jut’

Volgens hem doen B&W gewoon waar zij zin in hebben. “De bewoner wordt de kop van jut.” Maar hij voegt er aan toe dat de bezwaren tegen de plannen niet gelijk zijn. “Een bewoner van het Smedemanplein heeft andere belangen dan iemand aan Tempelhof. Maar al die belangen zou de gemeente moeten wegen. Nu voert zij gewoon uit wat zij allang van plan was.”

In elk geval vindt men in het dorp dat wethouder Ellermeijer ten onrechte volhoudt dat de gemeente veel bewoners heeft gesproken en allerlei bijeenkomsten heeft gehouden. “Als er vervolgens in de daden van de VVD wethouder niks met alle input wordt gedaan, dan faalt hij. De vermoedens van belangenverstrengelingen tussen horeca en het VVD college zijn op deze manier alleen maar verder versterkt”, schreef men aan Lubach. “Wij wilden de gemeente controleren of het achter de schermen (onzichtbaar voor ons) toch wel goed was gegaan en dat het dus slechts bij vele om ongegronde vermoedens ging. Echter hebben wij deze kans niet gehad.”

4 REACTIES

  1. Je zult maar als individu die niet over een diepe portemonnee beschikt een WOB-verzoek willen indienen. Dan ben je mooi gesjochte.
    Dit hele plan had men bij de gemeente al veel eerder geopperd. Namelijk mondeling door de hr. Raat bij de officiële opening van de ijssalon van de hr. Aslanjan ( tevens raadslid voor D66), althans dit werd gemeld op dit blog.

  2. https://herbertraat.com/2009/06/01/afsluiting-stationsstraat-oude-dorp-van-de-baan/

    Mooi dat Raat in 2009 nog het volgende schreef over een mogelijke afsluiting van het Oude Dorp, en sinds dien is er niks significant verandert in het Oude Dorp…

    “Zonde van het geld, die afsluiting”, “Iedereen die de situatie kent, weet dat er geen enkele aanleiding voor is. De bijzondere en specialistische winkeltjes, het museum Jan van der Togt en restaurants zijn afhankelijk van een goede bereikbaarheid”. Als het plan was uitgevoerd, zouden volgens de VVD ondernemers vertrekken wegens verslechterde bereikbaarheid voor hun klanten. Daarmee zou de charme van het economisch vitale Oude Dorp verdwijnen en een saaie woonbuurt ontstaan.

    Ik had het niet beter kunnen verwoorden en vrees dat dit nu nog geld en Raat dan nu gelijk zal krijgen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.