De gemeente wil dat volgend studiejaar elke woonruimte in de studentenflats op Uilenstede is uitgerust met een rookmelder. Hierover praat de gemeente, als toezichthouder op de brandveiligheid van gebouwen, met eigenaar stichting DUWO (de verhuurder) en bewonerscommissie van Uilenstede VBU. Felle brand in een studentenflat, die weken geleden, was in feite de aanleiding.

De brand brak uit op de vierde verdieping van een studentenflat en studenten moesten worden behandeld voor het inhaleren van rook. Op dit moment beschikken niet alle studentenwooneenheden over een rookmelder.

Schooljaar

“Daarom heb ik eigenaar DUWO van de flatgebouwen gevraagd voor volgend schooljaar die in alle studentenwoningen aan te brengen”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving, vergunningen).

Hij ziet dat als een basisnorm als het gaat om brandveiligheid enWethouder Raat heeft na de brand gesproken met de vestigingsdirecteur Uilenstede van DUWO en de voorzitter en secretaris van de bewonersvereniging Uilenstede VBU.

Raat: “Het verhuren aan bijzondere doelgroepen zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Een verhuurder moet ervoor zorgen dat hij woningen ‘kaal’ brandveilig oplevert, maar bij studentenhuisvesting moet men nog een stapje verder gaan. Wij vragen DUWO dat bij het begin van het nieuwe schooljaar alle wooneenheden zijn uitgerust met een rookmelder, zodat de duizenden studenten die hier wonen dit veilig kunnen doen.”

Wettelijke verplichting

Hij zegt dat door te praten met studenten werd hem duidelijk dat die rookmelders nu alleen hangen waar zij wettelijk verplicht zijn, Dat vindt volgens hem de gemeente onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. “Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Het is niet van deze tijd om studentenhuisvesting te verhuren zonder rookmelder.”

De vestigingsdirecteur van Uilenstede liet de wethouder inmiddels weten bezig te zijn met de uitrol van rookmelders, vooruitlopend op de wettelijke verplichting per 1 juli 2022. Maar dat duurt de gemeente te lang. Die wil het allemaal op korte termijn geregeld zien. Raat: “Samen met de studenten zullen we erop toezien dat volgend schooljaar in iedere woning een rookmelder hangt. De pandeigenaar is primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid, maar wij houden de vinger aan de pols.”

Gevoel

De bewonerscommissie VBU trekt samen met de gemeente op richting DUWO. DUWO wil volgens VBU-secretaris Lisette Doornbos en voorzitter Cathelijne Immink niet meer doen dan dat wettelijke minimum. “Uit een onderzoeksrapport van de gemeente, na de brand, blijkt dat ook niet aan alle wettelijke verplichtingen is voldaan”, zeggen ze. “De VBU wil dat DUWO verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van studenten. Ons inziens is dat naast het herstellen van de genoemde gebreken uit het rapport, zorgen voor rookmelders in iedere kamer van een eenheid. Van bewoners wordt verwacht dat zij vluchtroutes vrijhouden en meewerken aan de controle hierop vanuit DUWO, maar studenten mogen ook zeker verwachten dat het gebouw waarin zij wonen voldoet aan de brandveiligheidseisen.”

Na de brand is volgens hen bij veel studenten over de hele campus een gevoel van onveiligheid ontstaan, maar weigert DUO meer actie te ondernemen en vertelde de verhuurder tegen studenten dat het gebouw voldoet. “Nu dit niet zo blijkt te zijn, verwachten wij dat DUWO alles op alles zet om het vertrouwen van studenten terug te winnen en ervoor zorgt dat zij in een veilige, prettige omgeving kunnen wonen.”

Uit het onderzoek door de gemeente bleek dat het woongebouw op een aantal punten niet voldoet aan het bestaande bouwniveau van Bouwbesluit 2012. Onvoldoende brandwerende toegangsdeuren moeten bijvoorbeeld worden vervangen. Ook dát is DUWO verteld.

Op de foto Cathelijne Immink (l), Lisette Dornbos van VBU en wethouder Herbert Raat.

1 REACTIE

  1. Je hoort inderdaad vaak over brandgevaar in studentenhuizen. Ik vind het goed dat de gemeente actie wil ondernemen om de veiligheid van studenten te waarborgen. Ook geloof ik dat voorlichting geven over brandgevaar belangrijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.