Om de helpen bij de beroepskeuze doet Panta Rhei mee aan het programma VMBO On Stage. Het betekent dat leerlingen in april digitaal contact leggen met bedrijven die op 1 en 7 juni Open Dagen houden. Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) zegt bij monde van directeur Darshan Sloot dat toe te juichen.

De meeste leerlingen van Panta Rhei volgen overigens VMBO. Er is ten hoogste een afdeling Mavo. Of men met die opleiding dus tandarts of advocaat, zoals OA in een persbericht blijkbaar als keuzemogelijkheid ziet, valt te betwijfelen.

Doe Dag

Maar de vereniging ziet wel het probleem dat men als tiener moet kiezen voor de beroepsrichting waarin men na de school gaat. Door tijdens een ‘Doe Dag’ een dagdeel met een bedrijf mee te lopen, kunnen leerlingen zich oriënteren op hun mogelijkheden en bedrijven contact maken met potentiële medewerkers van de toekomst.

Op de open dagen brengen leerlingen van Panta Rhei een werkbezoek aan het bedrijf, in kleine groepjes. Zo krijgen zij een beeld van het beroep.

Mes aan twee kanten

Het is voor bijvoorbeeld een vijftienjarige lastig te kiezen een branche te kiezen waar men levenslang in wil werken, zegt Sloot. “VMBO On Stage laat jongeren zien welke mogelijkheden er allemaal zijn op de arbeidsmarkt en biedt ze de gelegenheid om te snuffelen aan alle mogelijkheden. Ze komen in contact met beroepen waar ze wellicht nog nooit van hadden gehoord. Dat kan heel verrassende wendingen geven voor hun toekomst.’’

Maar als directeur van de ondernemersvereniging ziet zij natuurlijk ook kansen voor het bedrijfsleven, een win-winsituatie. “Het mes snijdt aan twee kanten. Met VMBO On Stage kunnen bedrijven de jongeren warm maken voor hun vakgebied.’’

800 leerlingen

VMBO On Stage is een beroepenoriëntatieproject waarbij meer dan achthonderd vmbo-leerlingen van Panta Rhei, Vakcollege Thamen, Wellant Westplas mavo en het VeenLanden College kennismaken met het werkveld.

Inmiddels hebben ruim honderddertig professionals zich aangemeld voor de digitale editie van Veen en Amstelland On Stage, maar er wordt gestreefd naar tweehonderdvijftig. Alle beroepen zijn welkom. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan via www.veenenamstellandonstage.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.